Friday, March 14, 2014

Dinner 13.4.2014 (Thurs)

Kurma Daging Kambing

Sumber: mrskojiwami

Bahan-bahan:
2 1/2 keping lamb chop – dipotong kecil
1 biji cili hijau – dibelah 2 tanpa putus
1 biji bawang besar – dibelah 4
1 biji kentang russet – dipotong 6
1 paket rempah kurma Babas
2 sudu besar kerisik
2 tangkai daun kari
1 batang serai – diketuk
1 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga
3 biji bawang merah – dihiris
2 ulas bawang putih – dihiris
1 inci halia – dihiris halus
1 1/2 cawan air
1/2 cawan santan pekat
2 sudu besar air asam jawa
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis





Cara-cara:

  1. Bancuh serbuk kurma, kerisik, daun kari dan sedikit air hingga menjadi pes. Ketepikan.
  2. Panaskan 3 sudu besar minyak, tumis kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga, bawang merah, bawang putih dan halia hingga agak garing.
  3. Masukkan pes kurma dan tumis lagi hingga terbit minyak sambil dikacau selalu untuk elakkan hangit.
  4. Masukkan daging kambing, kacau rata seketika hingga berubah warna kemudian masukkan air dan kentang. Kacau rata dan tutup periuk supaya kentang empuk.
  5. Setelah kentang empuk, masukkan santan dan kacau. Tutup seketika lagi.
  6. Setelah mendidih, masukkan garam, cili hijau dan bawang besar. Kacau sesekali hingga mendidih.
  7. Akhir sekali, masukkan air asam jawa. Sesuaikan rasa. Setelah mendidih, tutup api.
  8. Sedia dihidangkan.

No comments: