Sumber: mrskojiwami
Bahan-bahan:
2 1/2 keping lamb chop – dipotong kecil
1 biji cili hijau – dibelah 2 tanpa putus
1 biji bawang besar – dibelah 4
1 biji kentang russet – dipotong 6
1 paket rempah kurma Babas
2 sudu besar kerisik
2 tangkai daun kari
1 batang serai – diketuk
1 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga
3 biji bawang merah – dihiris
2 ulas bawang putih – dihiris
1 inci halia – dihiris halus
1 1/2 cawan air
1/2 cawan santan pekat
2 sudu besar air asam jawa
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis
Cara-cara:
- Bancuh serbuk kurma, kerisik, daun kari dan sedikit air hingga menjadi pes. Ketepikan.
- Panaskan 3 sudu besar minyak, tumis kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga, bawang merah, bawang putih dan halia hingga agak garing.
- Masukkan pes kurma dan tumis lagi hingga terbit minyak sambil dikacau selalu untuk elakkan hangit.
- Masukkan daging kambing, kacau rata seketika hingga berubah warna kemudian masukkan air dan kentang. Kacau rata dan tutup periuk supaya kentang empuk.
- Setelah kentang empuk, masukkan santan dan kacau. Tutup seketika lagi.
- Setelah mendidih, masukkan garam, cili hijau dan bawang besar. Kacau sesekali hingga mendidih.
- Akhir sekali, masukkan air asam jawa. Sesuaikan rasa. Setelah mendidih, tutup api.
- Sedia dihidangkan.
No comments:
Post a Comment