Monday, March 17, 2014

Lunch 16.3.2014 (Sun)

Nasi Tomato

Sumber: mrskojiwami

Bahan-bahan:
3 cawan beras – dibasuh bersih dan ditoskan
2 helai daun pandan – disimpul
1 batang akar daun ketumbar – dibasuh bersih
1 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
2 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga
1 biji bawang besar – didadu
3 ulas bawang putih – dicincang
1/4 ketul mentega tulen (pure butter)
3 sudu besar minyak masak
4 sudu besar puri tomato
2 sudu besar krim segar (fresh cream)
1/2 cawan kacang pis hijau beku (frozen peas)
3 cawan air
Garam secukup rasa






Cara-cara:

  1. Panaskan minyak dan mentega dalam periuk nasi. Setelah cair, tumis kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan buah pelaga hingga terbit bau.
  2. Masukkan bawang besar, bawang putih, daun pandan dan akar ketumbar. Tumis lagi hingga bawang layu dan sedikit garing.
  3. Kemudian, masukkan puri tomato dan tumis lagi beberapa minit.
  4. Kemudian, masukkan beras dan gaul rata hingga bersalut kesemuanya. Tujuannya supaya nasi akan menjadi ‘berderai’ apabila masak.
  5. Masukkan pula krim segar dan kacau lagi. Kemudian, tuangkan air dan masukkan garam (lebih kurang 1 1/4 sudu besar). Kacau rata dan tutup periuk nasi, masak seperti biasa.
  6. Sepuluh minit sebelum nasi kering, masukkan kacang pis dan gaul rata. Kemudian, tutup periuk dan biarkan nasi masak sepenuhnya. Setelah masak, gembur-gemburkan nasi dan tutup dalam 5 minit sebelum dihidangkan.



Ayam Masak Merah

Sumber: mrskojiwami

Bahan-bahan:
8 ketul ayam
1 sudu teh serbuk kunyit
3/4 sudu teh garam halus
1/2 biji bawang besar – dihiris bulat
1 pokok daun bawang – dipotong 4 cm panjang
4 senduk cili kisar (bawang besar + bawang putih + cili kering)
2 inci halia – dihiris kasar
3 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos tiram
1 cawan air
Garam secukup rasa
1/2 sudu besar gula perang



Cara-cara:
  1. Gaul serbuk kunyit dan garam, panaskan minyak secukupnya dan goreng hingga masak. Angkat dan toskan. Ketepikan.
  2. Keluarkan minyak dan tinggalkan dalam 1 senduk. Tumis cili kisar hingga mendidih, masukkan gula perang. Tumis lagi beberapa minit barulah masukkan sos cili, sos tomato dan sos tiram. Tumis lagi hingga terbit minyak.
  3. Masukkan air, kacau dan biarkan mendidih. Setelah mendidih, masukkan ayam dan gaul rata. Biarkan mendidih lagi dan masukkan bawang besar dan daun bawang. Kacau rata, masukkan garam dan sesuaikan rasa. Setelah mendidih, tutup api.
  4. Sedia dihidangkan.



Jelatah

Sumber: mrskojiwami

Bahan-bahan:
1/2 batang timun – dibuang kulit, dibelah 2 dan dihiris nipis
2 keping gegelang nanas dalam tin – dipotong kecil
1/2 biji bawang besar – dihiris bulat nipis
2 sudu besar sirap nanas dalam tin
1/2 sudu kecil garam halus
1 sudu besar cuka putih



Cara-cara:
  1. Satukan kesemua bahan dan sedia dihidangkan.

No comments: