SAMBAL AYAM HARUM KANTAN
Bahan-bahan:
8 ketul ayam
Serbuk kunyit
Garam
2 batang serai – diketuk
1/2 batang bunga kantan – dihiris halus
1/2 biji bawang besar – dipotong bulat
1 pokok daun bawang – dipotong 4 cm
4 senduk cili kisar (cili kering + bawang besar + bawang putih)
1 sudu besar sos tiram
1/2 sudu besar gula perang
1 keping asam gelugur
Sedikit air
Garam secukup rasa
Minyak masak
Cara-cara:
- Gaul ayam dengan serbuk kunyit dan garam. Panaskan minyak secukupnya dan goreng ayam hingga masak. Angkat dan toskan. Ketepikan.
- Keluarkan minyak dan tinggalkan dalam 1 senduk. Tumis cili kisar dan serai hingga mendidih, masukkan gula perang. Setelah terbit minyak, masukkan sos tiram. Tumis lagi hingga pekat dan terbit minyak.
- Masukkan air dan asam gelugur, setelah mendidih, masukkan ayam dan bunga kantan. Setelah mendidih, masukkan garam dan masak sehingga kuah agak pekat. Masukkan bawang besar dan daun bawang, kacau rata.
- Sesuaikan rasa dan tutup api.
- Sedia dihidangkan.
No comments:
Post a Comment