Tuesday, March 25, 2014

Sambal Ayam Harum Kantan

Sumber: mrskojiwami


SAMBAL AYAM HARUM KANTAN



Bahan-bahan:
8 ketul ayam
Serbuk kunyit
Garam
2 batang serai – diketuk
1/2 batang bunga kantan – dihiris halus
1/2 biji bawang besar – dipotong bulat
1 pokok daun bawang – dipotong 4 cm
4 senduk cili kisar (cili kering + bawang besar + bawang putih)
1 sudu besar sos tiram
1/2 sudu besar gula perang
1 keping asam gelugur
Sedikit air
Garam secukup rasa
Minyak masak

Cara-cara:

  1. Gaul ayam dengan serbuk kunyit dan garam. Panaskan minyak secukupnya dan goreng ayam hingga masak. Angkat dan toskan. Ketepikan.
  2. Keluarkan minyak dan tinggalkan dalam 1 senduk. Tumis cili kisar dan serai hingga mendidih, masukkan gula perang. Setelah terbit minyak, masukkan sos tiram. Tumis lagi hingga pekat dan terbit minyak.
  3. Masukkan air dan asam gelugur, setelah mendidih, masukkan ayam dan bunga kantan. Setelah mendidih, masukkan garam dan masak sehingga kuah agak pekat. Masukkan bawang besar dan daun bawang, kacau rata.
  4. Sesuaikan rasa dan tutup api.
  5. Sedia dihidangkan.

No comments: