Saturday, March 8, 2014

Dinner 7.3.2014 (Fri)

Menu:
Nasi putih
Ikan merah masak kicap
Ikan pari masin dengan bawang
Kailan ikan masin


Ikan Merah Masak Kicap

Sumber: mrskojiwami

Bahan-bahan:
3 ketul ikan merah
1 sudu teh serbuk kunyit
1/2 sudu teh garam
1/2 biji bawang besar - dihiris bulat
1 biji cili merah - dibelah 2 tanpa putus
5 sudu besar cili kisar (cili kering + bawang besar + bawang putih)
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap pekat manis
1 sudu besar kicap masin
1 sudu besar sos tomato
1/2 sudu teh serbuk lada hitam
Sedikit air
Minyak masak

Cara-cara:

  1. Gaul ikan dengan serbuk kunyit dan garam. Panaskan minyak dan goreng ikan hingga garing. Angkat dan ketepikan.
  2. Gunakan kuali yang sama, tinggalkan 4 sudu besar minyak. Tumis cili kisar sebentar, kemudian masukkan sos tomato, sos tiram, kicap pekat dan kicap masin. Tumis sehingga terbit minyak dan masukkan air.
  3. Setelah mendidih, masukkan serbuk lada hitam, ikan, bawang besar dan cili merah. Setelah kuah agak pekat, tutup api.
  4. Sedia dihidangkan.


Kailan Ikan Masin

Sumber: mrskojiwami

Bahan-bahan:
1/2 paket baby kailan - asingkan batang dan daun
1 potong ikan masin tenggiri - dicincang
2 biji cili padi merah - diketuk
3 ulas bawang putih - dicincang kasar
2 biji bawang merah - dihiris
1/2 sudu besar sos tiram
Sedikit air
Minyak

Cara-cara:
  1. Panaskan 1 sudu besar minyak, goreng ikan masin hingga garing.
  2. Masukkan bawang putih, bawang merah dan cili padi. Tumis hingga layu.
  3. Masukkan batang kailan dan tumis sebentar, masukkan 1/4 cawan air.
  4. Setelah mendidih, masukkan daun kailan dan sos tiram. Masak hingga agak layu dan tutup api.
  5. Sedia dihidangkan.

No comments: