Nasi putih
Ikan merah masak kicap
Ikan pari masin dengan bawang
Kailan ikan masin
Ikan Merah Masak Kicap
Sumber: mrskojiwami
Bahan-bahan:
3 ketul ikan merah
1 sudu teh serbuk kunyit
1/2 sudu teh garam
1/2 biji bawang besar - dihiris bulat
1 biji cili merah - dibelah 2 tanpa putus
5 sudu besar cili kisar (cili kering + bawang besar + bawang putih)
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap pekat manis
1 sudu besar kicap masin
1 sudu besar sos tomato
1/2 sudu teh serbuk lada hitam
Sedikit air
Minyak masak
Cara-cara:
- Gaul ikan dengan serbuk kunyit dan garam. Panaskan minyak dan goreng ikan hingga garing. Angkat dan ketepikan.
- Gunakan kuali yang sama, tinggalkan 4 sudu besar minyak. Tumis cili kisar sebentar, kemudian masukkan sos tomato, sos tiram, kicap pekat dan kicap masin. Tumis sehingga terbit minyak dan masukkan air.
- Setelah mendidih, masukkan serbuk lada hitam, ikan, bawang besar dan cili merah. Setelah kuah agak pekat, tutup api.
- Sedia dihidangkan.
Kailan Ikan Masin
Sumber: mrskojiwami
Bahan-bahan:
1/2 paket baby kailan - asingkan batang dan daun
1 potong ikan masin tenggiri - dicincang
2 biji cili padi merah - diketuk
3 ulas bawang putih - dicincang kasar
2 biji bawang merah - dihiris
1/2 sudu besar sos tiram
Sedikit air
Minyak
Cara-cara:
- Panaskan 1 sudu besar minyak, goreng ikan masin hingga garing.
- Masukkan bawang putih, bawang merah dan cili padi. Tumis hingga layu.
- Masukkan batang kailan dan tumis sebentar, masukkan 1/4 cawan air.
- Setelah mendidih, masukkan daun kailan dan sos tiram. Masak hingga agak layu dan tutup api.
- Sedia dihidangkan.
No comments:
Post a Comment