Tuesday, March 18, 2014

Dinner 17.3.2014 (Mon)

Ayam Goreng Jintan Manis




Sumber: mrskojiwami

Bahan-bahan:
1 ekor ayam kampung (saiz kecil) – dipotong ikut suka
Garam secukup rasa

Bahan-bahan dikisar halus:
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 biji cili merah
2 inci kunyit hidup
1 sudu teh jintan manis
1 sudu teh biji ketumbar
Air

Cara-cara:

  1. Perap ayam dengan bahan kisar dan garam selama beberapa jam atau semalaman.
  2. Panaskan minyak secukupnya, goreng hingga agak garing. Angkat dan toskan minyaknya.
  3. Sedia dihidangkan.


Tumis Taugeh dan Sawi



Sumber: mrskojiwami

Bahan-bahan:
2 ulas bawang putih – dihiris
1 biji bawang merah – dihiris
1/4 cawan ikan bilis mata biru – dibersihkan
1 biji cili merah – dihiris kasar
1 biji tauhu – dipotong nipis/kiub
1 1/2 cawan taugeh
1 pokok sawi – diasingkan batang dan daun
3 sudu besar kicap masin
1/4 cawan air
Minyak untuk menumis

Cara-cara:
  1. Panaskan minyak, goreng tauhu hingga garing. Angkat dan ketepikan.
  2. Gunakan kuali yang sama, tumis bawang merah, bawang putih dan ikan bilis hingga agak garing.
  3. Masukkan batang sawi dan tumis sebentar.
  4. Kemudian, masukkan taugeh, cili merah dan daun sawi, diikuti dengan kicap dan air.
  5. Tumis agak-agak taugeh sudah masak, masukkan tauhu, goreng sebentar dan tutup api.
  6. Sedia dihidangkan.

No comments: