Sumber: mrskojiwami
Bahan-bahan:
1 ekor ayam kampung (saiz kecil) – dipotong ikut suka
Garam secukup rasa
Bahan-bahan dikisar halus:
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 biji cili merah
2 inci kunyit hidup
1 sudu teh jintan manis
1 sudu teh biji ketumbar
Air
Cara-cara:
- Perap ayam dengan bahan kisar dan garam selama beberapa jam atau semalaman.
- Panaskan minyak secukupnya, goreng hingga agak garing. Angkat dan toskan minyaknya.
- Sedia dihidangkan.
Tumis Taugeh dan Sawi
Sumber: mrskojiwami
Bahan-bahan:
2 ulas bawang putih – dihiris
1 biji bawang merah – dihiris
1/4 cawan ikan bilis mata biru – dibersihkan
1 biji cili merah – dihiris kasar
1 biji tauhu – dipotong nipis/kiub
1 1/2 cawan taugeh
1 pokok sawi – diasingkan batang dan daun
3 sudu besar kicap masin
1/4 cawan air
Minyak untuk menumis
Cara-cara:
- Panaskan minyak, goreng tauhu hingga garing. Angkat dan ketepikan.
- Gunakan kuali yang sama, tumis bawang merah, bawang putih dan ikan bilis hingga agak garing.
- Masukkan batang sawi dan tumis sebentar.
- Kemudian, masukkan taugeh, cili merah dan daun sawi, diikuti dengan kicap dan air.
- Tumis agak-agak taugeh sudah masak, masukkan tauhu, goreng sebentar dan tutup api.
- Sedia dihidangkan.
No comments:
Post a Comment