Sumber: mrskojiwami
Bahan-bahan:
1 tin sardin (kecil)
2 sudu besar cili kisar (cili kering + bawang besar + bawang putih)
1 sudu besar sos tiram
1 keping asam gelugur
3 biji cili padi – dibelah 2 tanpa putus
1/2 biji bawang besar – dihiris bulat
2 biji bawang merah – dihiris
2 ulas bawang putih – dihiris
1 inci halia – dihiris halus
Garam secukup rasa
Air
Minyak
Cara-cara:
- Panaskan minyak (2 sudu besar), tumis bawang merah, bawang putih dan halia hingga layu.
- Masukkan cili kisar dan tumis hingga agak garing, kemudian masukkan sos tiram dan tumis sebentar.
- Masukkan sardin, air dan asam gelugur. Setelah mendidih, masukkan cili padi, bawang besar dan garam secukup rasa.
- Setelah mendidih, kacau sebentar dan tutup api.
- Sedia dihidangkan.
No comments:
Post a Comment