Tuesday, March 18, 2014

Lunch 18.3.2014 (Tue)

Sambal Tumis Sardin

Sumber: mrskojiwami

Bahan-bahan:
1 tin sardin (kecil)
2 sudu besar cili kisar (cili kering + bawang besar + bawang putih)
1 sudu besar sos tiram
1 keping asam gelugur
3 biji cili padi – dibelah 2 tanpa putus
1/2 biji bawang besar – dihiris bulat
2 biji bawang merah – dihiris
2 ulas bawang putih – dihiris
1 inci halia – dihiris halus
Garam secukup rasa
Air
Minyak

Cara-cara:

  1. Panaskan minyak (2 sudu besar), tumis bawang merah, bawang putih dan halia hingga layu.
  2. Masukkan cili kisar dan tumis hingga agak garing, kemudian masukkan sos tiram dan tumis sebentar.
  3. Masukkan sardin, air dan asam gelugur. Setelah mendidih, masukkan cili padi, bawang besar dan garam secukup rasa.
  4. Setelah mendidih, kacau sebentar dan tutup api.
  5. Sedia dihidangkan.

No comments: