Tuesday, March 4, 2014

Dinner 3.3.2014 (Mon)

Menu:
Nasi putih
Sotong masak pedas
Kailan ikan masin
Ikan goreng (cencaru dan kembung)


Sotong Masak Pedas

Sumber: mrskojiwami

Bahan-bahan:
15 ekor sotong kecil – dipotong 2
1/2 biji bawang besar – dipotong baji
2 ulas bawang putih – dicincang
2 senduk cili kisar *
1 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos tiram
1/2 sudu kecil gula perang
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis

*Cili Kisar:
30 tangkai cili kering – digunting dan dibuang biji
3 biji bawang besar
5 ulas bawang putih

Kisar kesemua bahan dengan air yang secukupnya. Boleh disimpan dalam bekas yang bersih dan kering di dalam peti sejuk untuk future use.

Cara-cara:

  1. Panaskan 2 sudu besar minyak, tumis bawang putih dan bawang besar hingga layu.
  2. Masukkan cili kisar, tumis sekejap kemudian masukkan gula perang. Tumis hingga terbit minyak.
  3. Masukkan sos tiram dan sos tomato dan tumis lagi hingga terbit minyak.
  4. Kemudian, masukkan sotong, kacau sebentar dan masukkan garam. Kalau terlalu pekat, boleh tambah sedikit air.
  5. Sesuaikan rasa dan tutup api.
  6. Sedia dihidangkan.

Kailan Ikan Masin

Sumber: mrskojiwami

Bahan-bahan:
1/2 paket baby kailan
1 potong ikan tenggiri masin – dipotong kecil
3 ulas bawang putih – dicincang kasar
1/2 biji bawang besar – dihiris
4 biji cili padi – dibelah 2 tanpa putus
1/2 sudu besar sos tiram
1/2 sudu besar minyak masak
Sedikit air

Cara-cara:
  1. Panaskan minyak, goreng ikan masin hingga garing.
  2. Masukkan bawang besar, bawang putih dan cili padi, tumis hingga layu.
  3. Masukkan kailan, sos tiram dan air. Setelah kailan masak, tutup api.
  4. Sedia dihidangkan.

No comments: