Tuesday, March 18, 2014

Teatime 16.3.2014 (Sun)

Traditional White Bread

Source: Allrecipes (Danialle)

Original recipe (yields 2 loaves – 9 x 5”)
Ingredients:
2 packages active dry yeast
3 tbsp white sugar
2 1/2 cups warm water
3 tbsp lard – softened
1 tbsp salt
6 1/2 cups bread flour

Methods:

  1. In a large bowl, dissolve yeast and sugar in warm water. Stir in lard, salt and 2 cups of the flour. Stir in the remaining flour, 1/2 cup at a time, beating well after each addition. When the dough has pulled together, turn in onto a lightly floured surface and knead until smooth and elastic, about 8 minutes.
  2. Lightly oil a large bowl, place the dough in the bowl and turn to coat with oil. Cover with a damp cloth and let rise in a warm place until doubled in volume, about 1 hour.
  3. Deflate the dough and turn it out onto a lightly floured surface. Divide the dough into two equal pieces and form into loaves. Place the loaves into two slightly greased 9 x 5 inch loaf pans. Cover the loaves with a damp cloth and let rise until doubled in volume, about 40 minutes.
  4. Preheat oven to 425°F (220°C).
  5. Bake at 375°F (190°C) for 30 minutes or until the top is golden brown and the bottom of the loaf sounds hollow when tapped.


MY VERSION (I made 1/2 recipe)

Bahan-bahan:
1 paket yis kering aktif
1 1/2 sudu besar gula pasir
1 1/4 cawan air suam
1 1/2 sudu teh mentega tulen (pure butter) – dilembutkan
1/2 sudu besar garam halus
3 1/4 cawan tepung roti (high protein)
Sedikit minyak zaitun







Cara-cara (uli tangan, takde BM):
  1. Di dalam mangkuk yang besar, larutkan yis dan gula di dalam air suam.
  2. Kemudian, masukkan mentega, garam dan 2 cawan tepung. Kacau menggunakan senduk kayu.
  3. Tambahkan 1/2 cawan tepung dan kacau rata, seterusnya tambah 1/2 cawan tepung lagi hingga membentuk doh dan tidak melekat. Uli lagi hingga lembut dan elastik, lebih kurang 8 minit.
  4. Sediakan satu bekas yang digris dengan minyak zaitun. Masukkan doh dan terbalikkan supaya kesemua permukaannya disaluti minyak. Tutup bekas dengan cling film dan biarkan doh naik 2 kali ganda, lebih kurang 1 jam.
  5. Kemudian, tumbuk-tumbukkan doh untuk keluarkan angin dan uli sebentar, lebih kurang 8 minit.
  6. Bentukkan doh seperti loaf. Gris loaf tin dengan sedikit minyak zaitun dan masukkan doh  ke dalamnya. Tekan-tekan sedikit supaya memenuhi tin.
  7. Tutup dengan cling film dan biarkan naik 2 kali ganda, lebih kurang 40 minit.
  8. Panaskan oven pada suhu 220°C. (Part ini Mrs K tersilap), terlupa nak adjust suhu. Sepatutnya semasa membakar roti, suhu diturunkan kepada 190°C tapi Mrs K tak buat, so hasilnya, crust keras tapi isi lembut. So time nak potong tu masalah sikit :).
  9. Bakar selama 30 minit.
  10. Setelah masak, sejukkan di dalam tin selama 5 minit sebelum disejukkan di atas redai.

Nota:
  • First time buat, of course ada kekurangan. Especially Mrs K takde BM, just uli pakai tangan, tapi kalau dah expert pakai tangan pon boleh je buat roti yang sedap kan.
  • Anyway, roti yang Mrs K buat ni, disebabkan kesilapan pada temperature adjustment tu, hasilnya crust agak keras dan liat, over browning tetapi alhamdulillah isinya lembut aje. So time nak makan tu, buang je la crust tu :).

No comments: