Wednesday, March 5, 2014

Frozen Food Project #1

Tiramisu

Sumber: Various sources

Bahan-bahan (untuk 5 bekas aluminium saiz kecil)
1 tiub krim keju Tatura (suhu bilik)
1/2 cawan whipping cream Rich (suhu bilik)
1/2 cawan gula kastor
1 sudu teh esen vanilla
15 – 16 batang ladies’ finger biscuits
1 cawan air panas + 1 sudu teh Nescafe
Serbuk koko

Cara-cara:

  1. Masukkan krim keju, gula, whipping cream dan esen vanilla ke dalam mangkuk pengadun.
  2. Putar hingga kembang dan gebu. Ketepikan.
  3. Masukkan 3 sudu besar air bancuhan Nescafe ke dalam piring. Tambah bila habis.
  4. Ambil sebatang biskut dan celup kedua-dua belah cepat-cepat supaya biskut tidak menjadi lembik. Susun ke dalam bekas. Buat sehingga habis.
  5. Sudukan adunan keju ke atas biskut dan ratakan. Ketebalan ikut suka.
  6. Akhir sekali, gunakan penapis dan tapiskan serbuk koko ke atas adunan.
  7. Sejukkan di dalam peti sejuk selama beberapa jam sebelum dihidangkan.









Baked Cheesy Macaroni

Sumber: mrskojiwami

Bahan-bahan (untuk 5 bekas aluminium saiz kecil):
1/2 paket makaroni – direbus mengikut arahan, ditoskan
3/4 paket frozen mixed vege (suhu bilik)
1/2 tiub daging ayam cincang (suhu bilik)
3 ulas bawang putih – dicincang
1/2 biji bawang besar – dicincang
1 sudu besar cili kisar (cili kering + bawang putih + bawang besar)
3 sudu besar sos tomato (sebab kehabisan sos pasta)
1 sudu besar serbuk kari ayam
1 1/2 sudu besar Maggi Cukup Rasa
1 sudu teh garlic powder
1 sudu teh serbuk lada hitam kasar
1 sudu teh Italian mixed herbs (dried)
2 sudu besar minyak zaitun
1 paket shredded mozzarella cheese

Cara-cara:
  1. Panaskan minyak zaitun sebentar, kemudian tumis bawang putih dan bawang besar hingga layu.
  2. Masukkan cili kisar, tumis hingga naik minyak dan masukkan sos tomato, serbuk kari, garlic powder, serbuk lada hitam, mixed herbs, Maggi Cukup Rasa dan sedikit air. Tumis hingga terbit minyak.
  3. Masukkan ayam, kacau rata supaya tidak berketul. Kemudian, masukkan mixed vege dan gaul rata sebentar.
  4. Masukkan makaroni dan gaul rata, sesuaikan rasa. Setelah masak, biarkan sejuk sebentar.
  5. Setelah sejuk, sudukan ke dalam bekas sehingga hampir penuh. Tekan-tekan supaya padat.
  6. Taburkan keju mozzarella rata-rata. Tutup bekas dan simpan di dalam tempat sejukbeku.
  7. Bila ingin dimakan, keluarkan dan biarkan pada suhu bilik lebih kurang 15 – 30 minit.
  8. Panaskan oven pada suhu 180°C selama 10 minit. Bakar makaroni selama 25 minit, api atas dan bawah. 10 minit terakhir, tukar kepada api atas supaya keju kekuningan.
  9. Sedia dihidangkan dengan sos cili.





No comments: