Sumber: Various sources
Bahan-bahan (untuk 5 bekas aluminium saiz kecil)
1 tiub krim keju Tatura (suhu bilik)
1/2 cawan whipping cream Rich (suhu bilik)
1/2 cawan gula kastor
1 sudu teh esen vanilla
15 – 16 batang ladies’ finger biscuits
1 cawan air panas + 1 sudu teh Nescafe
Serbuk koko
Cara-cara:
- Masukkan krim keju, gula, whipping cream dan esen vanilla ke dalam mangkuk pengadun.
- Putar hingga kembang dan gebu. Ketepikan.
- Masukkan 3 sudu besar air bancuhan Nescafe ke dalam piring. Tambah bila habis.
- Ambil sebatang biskut dan celup kedua-dua belah cepat-cepat supaya biskut tidak menjadi lembik. Susun ke dalam bekas. Buat sehingga habis.
- Sudukan adunan keju ke atas biskut dan ratakan. Ketebalan ikut suka.
- Akhir sekali, gunakan penapis dan tapiskan serbuk koko ke atas adunan.
- Sejukkan di dalam peti sejuk selama beberapa jam sebelum dihidangkan.
Baked Cheesy Macaroni
Sumber: mrskojiwami
Bahan-bahan (untuk 5 bekas aluminium saiz kecil):
1/2 paket makaroni – direbus mengikut arahan, ditoskan
3/4 paket frozen mixed vege (suhu bilik)
1/2 tiub daging ayam cincang (suhu bilik)
3 ulas bawang putih – dicincang
1/2 biji bawang besar – dicincang
1 sudu besar cili kisar (cili kering + bawang putih + bawang besar)
3 sudu besar sos tomato (sebab kehabisan sos pasta)
1 sudu besar serbuk kari ayam
1 1/2 sudu besar Maggi Cukup Rasa
1 sudu teh garlic powder
1 sudu teh serbuk lada hitam kasar
1 sudu teh Italian mixed herbs (dried)
2 sudu besar minyak zaitun
1 paket shredded mozzarella cheese
Cara-cara:
- Panaskan minyak zaitun sebentar, kemudian tumis bawang putih dan bawang besar hingga layu.
- Masukkan cili kisar, tumis hingga naik minyak dan masukkan sos tomato, serbuk kari, garlic powder, serbuk lada hitam, mixed herbs, Maggi Cukup Rasa dan sedikit air. Tumis hingga terbit minyak.
- Masukkan ayam, kacau rata supaya tidak berketul. Kemudian, masukkan mixed vege dan gaul rata sebentar.
- Masukkan makaroni dan gaul rata, sesuaikan rasa. Setelah masak, biarkan sejuk sebentar.
- Setelah sejuk, sudukan ke dalam bekas sehingga hampir penuh. Tekan-tekan supaya padat.
- Taburkan keju mozzarella rata-rata. Tutup bekas dan simpan di dalam tempat sejukbeku.
- Bila ingin dimakan, keluarkan dan biarkan pada suhu bilik lebih kurang 15 – 30 minit.
- Panaskan oven pada suhu 180°C selama 10 minit. Bakar makaroni selama 25 minit, api atas dan bawah. 10 minit terakhir, tukar kepada api atas supaya keju kekuningan.
- Sedia dihidangkan dengan sos cili.
No comments:
Post a Comment