Nasi putih
Kari asam pedas ikan merah
Sup petola dan suhun
Kari Asam Pedas Ikan Merah
Sumber: mrskojiwami
Bahan-bahan:
2 keping kepala ikan
2 keping isi ikan
1 biji terung bulat – dibelah 8
1 paket perencah asam pedas segera
1 paket kecil serbuk kari ikan + sedikit air
2 tangkai daun kari
1 sudu teh halba campur
3 biji bawang merah – dihiris
3 ulas bawang putih – dihiris
1 inci halia – dipotong nipis
1 1/2 cawan air (atau lebih)
4 sudu besar minyak masak
Garam secukup rasa
Cara-cara:
- Serbuk kari dan air dijadikan pes. Masukkan daun kari. Ketepikan.
- Panaskan minyak, tumis halba campur. Kemudian, masukkan bawang merah, bawang putih dan halia. Tumis lagi hingga garing.
- Masukkan pes kari dan tumis hingga terbit minyak dan garing. Kemudian, masukkan air dan perencah asam pedas. Biarkan mendidih.
- Setelah mendidih, masukkan ikan, tambah air jika perlu. Kacau sekali sekala (jangan kuat sangat, nanti ikan hancur). Tutup periuk seketika.
- Setelah mendidih, masukkan terung dan garam. Masak lagi hingga mendidih dan sesuaikan rasa. Setelah ikan betul-betul masak, tutup api.
- Sedia dihidangkan.
Sup Petola dan Suhun
Sumber: mrskojiwami
Bahan-bahan:
1/2 biji petola – dikupas kulit dan dipotong bulat 1/2 cm nipis
1/4 paket suhun – dibilas
2 biji bawang merah – dihiris
2 ulas bawang putih – dihiris
1 sudu besar Maggi Cukup Rasa
1 sudu besar minyak
Air secukupnya
Cara-cara:
- Panaskan minyak, tumis bawang merah dan bawang putih hingga layu.
- Masukkan air dan biarkan mendidih.
- Setelah mendidih, masukkan petola dan Maggi Cukup Rasa.
- Setelah mendidih, masukkan suhun dan masak lagi sehingga suhun lembut. Sesuaikan rasa.
- Setelah mendidih, tutup api.
- Sedia dihidangkan.
No comments:
Post a Comment