Tuesday, March 11, 2014

Dinner 10.3.2014 (Mon)

Menu:
Nasi putih
Kari asam pedas ikan merah
Sup petola dan suhun


Kari Asam Pedas Ikan Merah

Sumber: mrskojiwami

Bahan-bahan:
2 keping kepala ikan
2 keping isi ikan
1 biji terung bulat – dibelah 8
1 paket perencah asam pedas segera
1 paket kecil serbuk kari ikan + sedikit air
2 tangkai daun kari
1 sudu teh halba campur
3 biji bawang merah – dihiris
3 ulas bawang putih – dihiris
1 inci halia – dipotong nipis
1 1/2 cawan air (atau lebih)
4 sudu besar minyak masak
Garam secukup rasa



Cara-cara:

  1. Serbuk kari dan air dijadikan pes. Masukkan daun kari. Ketepikan.
  2. Panaskan minyak, tumis halba campur. Kemudian, masukkan bawang merah, bawang putih dan halia. Tumis lagi hingga garing.
  3. Masukkan pes kari dan tumis hingga terbit minyak dan garing. Kemudian, masukkan air dan perencah asam pedas. Biarkan mendidih.
  4. Setelah mendidih, masukkan ikan, tambah air jika perlu. Kacau sekali sekala (jangan kuat sangat, nanti ikan hancur). Tutup periuk seketika.
  5. Setelah mendidih, masukkan terung dan garam. Masak lagi hingga mendidih dan sesuaikan rasa. Setelah ikan betul-betul masak, tutup api.
  6. Sedia dihidangkan.


Sup Petola dan Suhun

Sumber: mrskojiwami

Bahan-bahan:
1/2 biji petola – dikupas kulit dan dipotong bulat 1/2 cm nipis
1/4 paket suhun – dibilas
2 biji bawang merah – dihiris
2 ulas bawang putih – dihiris
1 sudu besar Maggi Cukup Rasa
1 sudu besar minyak
Air secukupnya


Cara-cara:
  1. Panaskan minyak, tumis bawang merah dan bawang putih hingga layu.
  2. Masukkan air dan biarkan mendidih.
  3. Setelah mendidih, masukkan petola dan Maggi Cukup Rasa.
  4. Setelah mendidih, masukkan suhun dan masak lagi sehingga suhun lembut. Sesuaikan rasa.
  5. Setelah mendidih, tutup api.
  6. Sedia dihidangkan.

No comments: