Nasi putih
Sambal tumis telur puyuh
Sup sawi bunga dan fish ball
Ikan goreng (cencaru dan kembung)
Sambal Tumis Telur Puyuh
Sumber: mrskojiwami
Bahan-bahan:
30 biji telur puyuh – direbus dan dikupas
1/2 biji bawang besar – dihiris bulat
1 keping asam gelugur
1 sudu besar sos tiram
1 sudu teh gula perang
Garam secukup rasa
4 sudu besar minyak masak
Bahan-bahan dikisar:
2 genggam cili kering – digunting, dibuang biji
2 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
Air
Cara-cara:
- Panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga mendidih. Masukkan gula perang dan tumis hingga terbit minyak.
- Masukkan sos tiram dan tumis sebentar.
- Masukkan asam gelugur dan telur. Sesuaikan rasa.
- Setelah mendidih dan kuah agak pekat dan berkilat, tutup api.
- Sedia dihidangkan.
Sup Sawi Bunga dengan Fish Ball
Sumber: mrskojiwami
Bahan-bahan:
1/2 paket baby sawi bunga – diasingkan batangnya
5 biji fish ball daun sup – dibelah 2
2 biji bawang merah – dihiris
2 ulas bawang putih – dihiris
1/2 inci halia – dihiris halus
1 sudu besar Maggi Cukup Rasa
Air
1 sudu besar minyak masak
Cara-cara:
- Panaskan minyak, tumis bawang merah, bawang putih dan halia hingga layu dan sedikit garing.
- Masukkan air dan biarkan mendidih.
- Masukkan batang sawi, fish ball dan Maggi Cukup Rasa. Setelah mendidih, masukkan daun sawi.
- Masak sebentar (jangan terlalu layu), tutup api.
- Sedia dihidangkan.
No comments:
Post a Comment