Thursday, March 6, 2014

Dinner 5.3.14 (Wed)

Menu:
Nasi putih
Sambal tumis telur puyuh
Sup sawi bunga dan fish ball
Ikan goreng (cencaru dan kembung)


Sambal Tumis Telur Puyuh

Sumber: mrskojiwami

Bahan-bahan:
30 biji telur puyuh – direbus dan dikupas
1/2 biji bawang besar – dihiris bulat
1 keping asam gelugur
1 sudu besar sos tiram
1 sudu teh gula perang
Garam secukup rasa
4 sudu besar minyak masak

Bahan-bahan dikisar:
2 genggam cili kering – digunting, dibuang biji
2 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
Air

Cara-cara:

  1. Panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga mendidih. Masukkan gula perang dan tumis hingga terbit minyak.
  2. Masukkan sos tiram dan tumis sebentar.
  3. Masukkan asam gelugur dan telur. Sesuaikan rasa.
  4. Setelah mendidih dan kuah agak pekat dan berkilat, tutup api.
  5. Sedia dihidangkan.

Sup Sawi Bunga dengan Fish Ball

Sumber: mrskojiwami

Bahan-bahan:
1/2 paket baby sawi bunga – diasingkan batangnya
5 biji fish ball daun sup – dibelah 2
2 biji bawang merah – dihiris
2 ulas bawang putih – dihiris
1/2 inci halia – dihiris halus
1 sudu besar Maggi Cukup Rasa
Air
1 sudu besar minyak masak

Cara-cara:
  1. Panaskan minyak, tumis bawang merah, bawang putih dan halia hingga layu dan sedikit garing.
  2. Masukkan air dan biarkan mendidih.
  3. Masukkan batang sawi, fish ball dan Maggi Cukup Rasa. Setelah mendidih, masukkan daun sawi.
  4. Masak sebentar (jangan terlalu layu), tutup api.
  5. Sedia dihidangkan.

No comments: