Tuesday, March 4, 2014

Masak Sardin

Sumber: mrskojiwami

Bahan-bahan:
1 tin sardin/mackerel
1 tin air (sukatan tin sardin)
1 sudu besar sos tiram
1 keping asam gelugur
2 sudu besar minyak masak
5 biji tomato ceri
5 biji cili padi – dibelah 2 tanpa putus
3 biji bawang merah – dihiris
2 ulas bawang putih – dihiris
1 inci halia – dihiris halus
1/4 cawan air
Garam secukup rasa


Cara-cara:

  1. Panaskan minyak, tumis bawang merah, bawang putih dan halia hingga layu.
  2. Masukkan sardin dan air. Setelah mendidih, masukkan sos tiram dan asam gelugur.
  3. Biarkan mendidih, masukkan tomato, cili padi dan garam. Sesuaikan rasa.
  4. Tutup api dan sedia dihidangkan.
P/S:
Kalau ada balance, boleh asingkan cili padi dan hancur-hancurkan dengan garpu untuk dijadikan inti sandwich sardin.

No comments: