Sumber: mrskojiwami
Bahan-bahan:
1 tin sardin/mackerel
1 tin air (sukatan tin sardin)
1 sudu besar sos tiram
1 keping asam gelugur
2 sudu besar minyak masak
5 biji tomato ceri
5 biji cili padi – dibelah 2 tanpa putus
3 biji bawang merah – dihiris
2 ulas bawang putih – dihiris
1 inci halia – dihiris halus
1/4 cawan air
Garam secukup rasa
Cara-cara:
- Panaskan minyak, tumis bawang merah, bawang putih dan halia hingga layu.
- Masukkan sardin dan air. Setelah mendidih, masukkan sos tiram dan asam gelugur.
- Biarkan mendidih, masukkan tomato, cili padi dan garam. Sesuaikan rasa.
- Tutup api dan sedia dihidangkan.
P/S:
Kalau ada balance, boleh asingkan cili padi dan hancur-hancurkan dengan garpu untuk dijadikan inti sandwich sardin.
No comments:
Post a Comment