Thursday, March 13, 2014

Breakfast 13.3.2014 (Thurs)

Nasi Lemak

Sumber: mrskojiwami

Bahan-bahan:
4 cawan beras – dibasuh bersih
3 1/2 cawan air
2 helai daun pandan – disimpul
3 inci halia – diketuk
3 biji bawang merah – dihiris nipis
1/2 kotak santan
Garam secukup rasa



Cara-cara:

  1. Satukan kesemua bahan dan masak di dalam cooker seperti biasa.
  2. Ketika hampir masak, gemburkan nasi dan biarkan nasi masak sepenuhnya.

Sambal Tumis Sotong

Sumber: mrskojiwami

Bahan-bahan:
3 ekor sotong sederhana besar – dibuang kulit dan dipotong
1 biji bawang besar – dihiris kasar
1 sudu besar sos tiram
1 sudu kecil gula perang
1 keping asam gelugur
5 senduk cili kisar (cili kering + bawang besar + bawang putih)
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis

Cara-cara:
  1. Panaskan minyak (lebih kurang 4 sudu besar), tumis separuh bawang besar hingga layu.
  2. Masukkan cili kisar dan tumis sebentar. Masukkan gula perang dan tumis lagi.
  3. Setelah mendidih, masukkan sos tiram dan asam gelugur.
  4. Setelah mendidih, masukkan sotong dan bawang besar. Gaul rata seketika, masukkan garam.
  5. Setelah sotong masak, tutup api. Jangan masak sotong terlalu lama, nanti liat.
  6. Sedia dihidangkan.

Sampingan:
Ikan bilis mata biru – digoreng garing
Telur mata kerbau

No comments: