Sumber: mrskojiwami
Bahan-bahan:
4 cawan beras – dibasuh bersih
3 1/2 cawan air
2 helai daun pandan – disimpul
3 inci halia – diketuk
3 biji bawang merah – dihiris nipis
1/2 kotak santan
Garam secukup rasa
Cara-cara:
- Satukan kesemua bahan dan masak di dalam cooker seperti biasa.
- Ketika hampir masak, gemburkan nasi dan biarkan nasi masak sepenuhnya.
Sambal Tumis Sotong
Sumber: mrskojiwami
Bahan-bahan:
3 ekor sotong sederhana besar – dibuang kulit dan dipotong
1 biji bawang besar – dihiris kasar
1 sudu besar sos tiram
1 sudu kecil gula perang
1 keping asam gelugur
5 senduk cili kisar (cili kering + bawang besar + bawang putih)
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis
Cara-cara:
- Panaskan minyak (lebih kurang 4 sudu besar), tumis separuh bawang besar hingga layu.
- Masukkan cili kisar dan tumis sebentar. Masukkan gula perang dan tumis lagi.
- Setelah mendidih, masukkan sos tiram dan asam gelugur.
- Setelah mendidih, masukkan sotong dan bawang besar. Gaul rata seketika, masukkan garam.
- Setelah sotong masak, tutup api. Jangan masak sotong terlalu lama, nanti liat.
- Sedia dihidangkan.
Sampingan:
Ikan bilis mata biru – digoreng garing
Telur mata kerbau
No comments:
Post a Comment