Monday, July 15, 2013

Sambal Telur Puyuh

Kalau masak sambal telur puyuh ni, rasanya memang tak cukup 1 paket 20 biji tu. Lain kali kena beli 2 paket la kot.



SAMBAL TELUR PUYUH
Sumber: mrskojiwami

Bahan-bahan:
20 biji telur puyuh – direbus dengan sedikit garam, dikupas kulitnya
2 senduk cili kisar (cili kering + bawang besar + bawang putih)
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos tomato
1 sudu besar gula perang
1/2 pokok daun ketumbar – dihiris kasar
Air dan garam secukup rasa
Minyak

Cara-cara:
Panaskan minyak dan tumis cili kisar hingga pecah minyak.
Masukkan sos tiram dan sos tomato. Kacau rata kemudian masukkan air (agak-agak nak pekat mana).
Setelah mendidih, masukkan telur dan daun ketumbar. Kemudian, masukkan garam secukup rasa.
Didihkan sekali lagi dan boleh diangkat.

No comments: