Monday, July 15, 2013

Ikan Susu Masak Tiga Rasa


Masih lagi entry backlog. Masa pegi kedai runcit few months ago, mencari-cari ikan yang sesuai nak masak, tapi semua pun besar-besar belaka. Sekali nampak sejenis ikan ni, sisik dia macam ikan belanak/kedera tu tapi saiz besar, harga ok la. Nama ikan tu ikan susu. Tak pernah try sebelum ni. So rasa nak try then beli seekor dulu. Tapi nak masak apa?

Since ada lagi nanas balance masak lemak cili padi ketam hari tu, kita masak ikan masak tiga rasa la. Hasilnya, sedap juga ikan ni. Resepi kali ni ikut suka hati aje.

IKAN SUSU MASAK TIGA RASA
Sumber: mrskojiwami



Bahan-bahan:
1 ekor ikan susu – disiang dan dibuang sisiknya
Serbuk Maggi Cukup Rasa
2 sudu besar tepung gandum
1 sudu besar tepung jagung
½ sudu kecil serbuk kunyit

Gaulkan kesemua bahan dan goreng ikan hingga garing dan angkat. Letakkan di dalam pinggan hidangan.

Bahan-bahan sos:
5 ulas bawang putih – diketuk
½ labu bawang besar – dipotong dadu
2 sudu besar cili kisar (cili kering + bawang besar + bawang putih)
1 inci halia – ditumbuk lumat
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos cili
¾ biji nanas – dipotong dadu
5 biji cili padi – dihiris nipis
½ batang serai – dihiris nipis
½ tangkai bunga kantan – dihiris nipis
3 tangkai daun ketumbar – dihiris nipis
Garam dan gula perang secukup rasa
Minyak untuk menumis

Cara-cara:
1  Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang putih dan bawang besar hingga wangi.
2  Masukkan cili kisar dan tumis sehingga naik bau, masukkan sedikit gula perang.
3  Tumis hingga agak garing dan masukkan kesemua sos dan sedikit air.
4  Setelah mendidih, masukkan bahan-bahan lain dan perasakan.
5  Setelah sos agak pekat, tuangkan ke atas ikan. Hidangkan.

No comments: