Dah lama sebenarnya buat cupcakes ni. A few months back juga la. First time trying though, and turned out well, alhamdulillah. Bahan-bahan dia tak berapa banyak dan cara buat pun agak mudah la. Rasa – sedap juga, for me who doesn't really fancy chocolate cakes. The colour pun cantik.
Resepi ni Mrs K google aje, randomly picked. Jumpa yang paling senang pada Mrs K untuk dibuat. Thanx to belog tiafazunia for sharing this recipe.
RED VELVET CUPCAKES
Sumber: belog tiafazunia
Olahan: mrskojiwami
Bahan-bahan A:
2 1/2 cawan tepung superfine
1 1/2 cawan gula aising
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil soda bikarbonat
1/2 cawan serbuk koko
Bahan-bahan B:
2 biji telur (suhu bilik)
1/2 cawan minyak jagung
1 cawan buttermilk (Mrs K buat sendiri – 1 cawan fresh milk + 1 sudu kecil cuka)
1 sudu kecil cuka putih
1 sudu kecil esen vanilla
1 sudu besar pewarna merah
Topping:
125 g cream cheese
1/2 cawan unsalted butter
1/2 cawan gula aising
1 sudu besar perahan lemon
Cara-cara:
1 Panaskan oven pada suhu 180 darjah C.
2 Ayak bahan-bahan A.
3 Pukul semua bahan-bahan B dengan mixer hingga kembang dan sebati.
4 Masukkan bahan-bahan A ke dalam adunan B dan gaul sebati. Kalau guna mixer, gunakan low
speed.
5 Tuangkan ke dalam cupcake case dan bakar selama 20 - 25 minit atau sehingga masak. Test dengan
lidi sate, cucuk dan keluarkan, kalau masih melekat, tambah beberapa minit lagi sehingga licin bila
diuji). Setelah masak, keluarkan dari oven dan biarkan kek menyejuk sebelum diletakkan topping.
6 Untuk membuat topping: Putar kesemua bahan sehingga sebati dan kembang. Hiaskan pada kek
yang telah dibiarkan sejuk.
First time try guna piping bag with nozzle, tu yang agak comot dan tak sekata tu. Dah tu tak sabar nak tunggu kek cool down dulu dan pipe cream cheese, so cheese agak mencair. Keknya agak padat.
No comments:
Post a Comment