Wednesday, July 17, 2013

Iftar Day 7

SAMBAL TUMIS SOTONG KEMBANG
Olahan: mrskojiwami

Bahan-bahan:
1 ekor sotong kembang – direbus sekejap dan ditoskan
3 senduk cili kisar (cili kering + bawang besar + bawang putih)
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar gula perang
1 inci belacan bakar
Air asam jawa, minyak dan garam secukup rasa

Cara-cara:

  1. Setelah sotong menyejuk, potong ikut suka dan cuci bersih untuk buang sisa air kapur yang digunakan untuk merendam sotong di pasar.
  2. Panaskan minyak dan tumis cili kisar dan belacan hingga pecah minyak. Masukkan gula perang dan tumis seketika.
  3. Masukkan sos tiram, tumis lagi barulah masukkan sotong dan sedikit air jika perlu (jangan banyak air, nanti kuah cair sebab sotong tu pun akan keluar air).
  4. Tambahkan garam, sesuaikan rasa.
  5. Akhir sekali, masukkan air asam jawa dan didihkan sebentar sebelum siap untuk dihidangkan.



Ok, resepi kedua, Sambal Jawa ni jumpa dalam FB Majalah RASA. Terasa nak cuba, tapi bila check kat dapur, ada bahan yang tak ada, tapi takpe, don't worry, kita jadi kreatif sikit. Resepi asal memerlukan hati dan pedal ayam. Mrs K takde so ternampak pulak ada ayam goreng segera brand apa tak ingat ada seketul, terus Mrs K potong kecil-kecil dan goreng garing. Tauhu dan kentang ada tapi Mrs K tak letak sebab rasa dah banyak sangat, so omit. So resepi ni tak boleh la nak panggil Sambal Jawa (nanti marah pula orang Jawa Mrs K modified over sangat), so panggil sambal suhun dan tempe ala Mrs K je la. Mrs K bukan orang Jawa tapi suka sangat kalau dapat jumpa Sambal Jawa ni....sedap ratah. Walau pun dah kena modified, tapi end result dia sedap juga. Meratah juga la.


SAMBAL SUHUN DAN TEMPE ALA MRS K
Olahan: mrskojiwami
Sumber asal: FB Majalah Rasa (Sambal Jawa)

Bahan-bahan:
1/2 paket tempe – dihiris nipis dan goreng garing
3 keping fucuk – direndam hingga lembut dan dipotong kecil
1 keping suhun – direndam
1 ketul ayam goreng segera – dipotong kecil dan digoreng garing
4 biji bawang merah – dihiris
2 ulas bawang putih – dihiris
1 biji cili merah – dihiris nipis
5 biji cili padi – dihiris nipis
1 batang serai – diketuk
1 sudu besar cili kisar
1 inci belacan + 1/2 cawan air asam jawa + sedikit air – dibancuh
1/2 kotak santan
Minyak untuk menumis
Garam dan gula perang secukup rasa

Cara-cara:
  1. Panaskan minyak dan tumis bawang merah, bawang putih dan serai hingga naik baunya.
  2. Masukkan bancuhan belacan dan santan.
  3. Setelah mendidih, masukkan kesemua bahan lain kecuali suhun dan garam dan renihkan.
  4. Setelah merenih, masukkan suhun dan sesuaikan rasa. Goreng hingga agak kering barulah diangkat.


POPIAH GORENG
Olahan: mrskojiwami


Bahan-bahan inti:

1/2 biji sengkuang – disagat halus
1/2 biji carrot – disagat halus
2 pokok kucai – dipotong 2 inci
Minyak, air, Maggi Cukup Rasa secukupnya

Bahan-bahan ditumbuk halus:

2 ulas bawang putih
1/2 sudu besar lada hitam
Segenggam udang kering – direndam untuk melembutkannya

Kulit popia – dinyahbeku (thawed)
Bancuhan tepung gandum – untuk melekatkan finishing
Sos keropok lekor
Bawang goreng

Cara-cara:
  1. Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk hingga wangi.
  2. Kemudian, masukkan bahan-bahan inti. Masak sehingga agak kering dan angkat. Ketepikan. Boleh disimpan dalam peti ais.
  3. Ambil sekeping kulit popia, bubuh 1 sudu besar inti dan gulung. Hujung gulungan lekatkan dengan bancuhan tepung gandum. Buat sehingga habis.
  4. Goreng hingga kekuningan.
  5. Atur dalam pinggan hidangan dan tuangkan sos keropok lekor, tabur bawang goreng.

No comments: