Tuesday, July 23, 2013

Iftar Day 9

ASAM PEDAS IKAN MERAH
Olahan: mrskojiwami

Bahan-bahan:
3 ketul ikan merah
1 sudu kecil halba
3 tangkai daun kesum
1/2 tangkai bunga kantan
Air asam jawa dan air secukupnya
Gula perang dan garam secukup rasa
Minyak untuk menumis

Bahan-bahan dikisar halus:
Segenggam cili kering – direbus dan dibuang biji
1/2 labu bawang besar
2 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci belacan
1 inci kunyit hidup
1 batang serai

Cara-cara:

  1. Panaskan minyak dan tumis halba sebentar, masukkan bahan kisar dan gula perang dan tumis lagi hingga betul-betul garing.
  2. Masukkan air asam jawa dan air, didihkan.
  3. Setelah mendidih, masukkan ikan dan bunga kantan.
  4. Didihkan sekali lagi, dan masukkan daun kesum dan garam. Tunggu sebentar barulah ditutup api.


SAMBAL BELACAN
Olahan: mrskojiwami

Bahan-bahan ditumbuk lumat:
2 biji cili merah
5 biji cili padi
1 sudu teh gula perang
1 sudu teh garam
1 inci belacan – dibakar

1 biji limau nipis/air asam jawa

Cara-cara:
Gaulkan kesemua bahan dan hidangkan.



SOTONG GORENG TEPUNG
Olahan: mrskojiwami

Bahan-bahan:
Hirisan sotong besar (dihiris bulat)
2 sudu besar tepung jagung
3 sudu besar tepung gandum
1 sudu teh Italian Mixed Herb
1/2 sudu teh ground cinnamon (dalam botol)
1 sudu besar Maggi Cukup Rasa
1 sudu besar baking powder

Cara-cara:
  1. Gaulkan kesemua bahan dan rehatkan sebentar.
  2. Panaskan minyak secukupnya dan goreng hingga kekuning-kuningan. Angkat dan toskan minyaknya.


SUP PETOLA DAN SUHUN
Olahan: mrskojiwami

Bahan-bahan:
1/2 batang petola – buang kulit luar dan dipotong bulat
1 paket suhun – direndam
2 ulas bawang putih – dihiris
1 biji bawang merah – dihiris
1 sudu besar Maggi Cukup Rasa
Sedikit minyak
Air
1 biji cili merah – dihiris kasar
Sedikit ikan bilis – dibasuh

Cara-cara:
  1. Panaskan minyak dan goreng ikan bilis hingga garing. Angkat dan ketepikan.
  2. Gunakan minyak yang sama dan tumis bawang putih dan bawang merah hingga wangi.
  3. Masukkan air secukupnya.
  4. Setelah mendidih, masukkan petola.
  5. Setelah mendidih, masukkan cili merah, suhun dan perasa.
  6. Didihkan sekali lagi dan tutup api.


No comments: