Olahan: mrskojiwami
Bahan-bahan:
3 ketul ikan merah
1 sudu kecil halba
3 tangkai daun kesum
1/2 tangkai bunga kantan
Air asam jawa dan air secukupnya
Gula perang dan garam secukup rasa
Minyak untuk menumis
Bahan-bahan dikisar halus:
Segenggam cili kering – direbus dan dibuang biji
1/2 labu bawang besar
2 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci belacan
1 inci kunyit hidup
1 batang serai
Cara-cara:
- Panaskan minyak dan tumis halba sebentar, masukkan bahan kisar dan gula perang dan tumis lagi hingga betul-betul garing.
- Masukkan air asam jawa dan air, didihkan.
- Setelah mendidih, masukkan ikan dan bunga kantan.
- Didihkan sekali lagi, dan masukkan daun kesum dan garam. Tunggu sebentar barulah ditutup api.
SAMBAL BELACAN
Olahan: mrskojiwami
Bahan-bahan ditumbuk lumat:
2 biji cili merah
5 biji cili padi
1 sudu teh gula perang
1 sudu teh garam
1 inci belacan – dibakar
1 biji limau nipis/air asam jawa
Cara-cara:
Gaulkan kesemua bahan dan hidangkan.
SOTONG GORENG TEPUNG
Olahan: mrskojiwami
Bahan-bahan:
Hirisan sotong besar (dihiris bulat)
2 sudu besar tepung jagung
3 sudu besar tepung gandum
1 sudu teh Italian Mixed Herb
1/2 sudu teh ground cinnamon (dalam botol)
1 sudu besar Maggi Cukup Rasa
1 sudu besar baking powder
Cara-cara:
- Gaulkan kesemua bahan dan rehatkan sebentar.
- Panaskan minyak secukupnya dan goreng hingga kekuning-kuningan. Angkat dan toskan minyaknya.
SUP PETOLA DAN SUHUN
Olahan: mrskojiwami
Bahan-bahan:
1/2 batang petola – buang kulit luar dan dipotong bulat
1 paket suhun – direndam
2 ulas bawang putih – dihiris
1 biji bawang merah – dihiris
1 sudu besar Maggi Cukup Rasa
Sedikit minyak
Air
1 biji cili merah – dihiris kasar
Sedikit ikan bilis – dibasuh
Cara-cara:
- Panaskan minyak dan goreng ikan bilis hingga garing. Angkat dan ketepikan.
- Gunakan minyak yang sama dan tumis bawang putih dan bawang merah hingga wangi.
- Masukkan air secukupnya.
- Setelah mendidih, masukkan petola.
- Setelah mendidih, masukkan cili merah, suhun dan perasa.
- Didihkan sekali lagi dan tutup api.
No comments:
Post a Comment