Tuesday, July 16, 2013

Iftar Day 3

Menu untuk hari ketiga iftar ni: Kurma Daging, Ikan Cencaru Sumbat Sambal Kelapa, Donut Balls. Doh donut tu lepas sahur Mrs K uli. Gigih.... :). Lepas uli tutup dengan foil simpan dalam fridge. Risau juga doh ni naik ke tak (actually resepi asal kata tak perlu tunggu naik pun). Tapi kan nak goreng untuk berbuka puasa, takut balik kerja tak sempat nak uli, so uli la siap-siap kan. Alhamdulillah, doh naik **lega**.

KURMA DAGING
Sumber: mrskojiwami

Bahan-bahan:
1/2 kg daging – direbus dan dipotong ikut suka
1 tangkai daun kari
1 batang serai – diketuk
1 sudu besar kerisik
1 paket rempah kurma – dibancuh dengan air dan kerisik
1 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
2 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga
1 sudu besar minyak sapi
1 1/2 sudu besar minyak masak
1 biji kentang – dipotong 4
1 biji cili merah – dibelah 2 tanpa putus
1 cawan santan cair (1/4 kotak santan + air)
1/2 cawan santan pekat (1/4 kotak santan)
1 sudu besar air asam jawa
Garam secukup rasa

Bahan-bahan ditumbuk kasar:
2 ulas bawang putih
2 biji bawang merah
1 inci halia

Cara-cara:
Panaskan minyak masak dan minyak sapi.
Tumis kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan buah pelaga sebentar.
Masukkan bahan tumbuk dan serai dan tumis lagi hingga wangi.
Masukkan bancuhan rempah kurma dan daun kari, tumis lagi hingga pecah minyak.
Masukkan daging, gaul rata dan tuangkan santan cair dan masukkan kentang.
Kacau dan tutup periuk, kacau sekali-sekala dan masak sehingga kentang empuk.
Kemudian, masukkan santan pekat dan cili merah.
Setelah mendidih, perisakan dan masukkan air asam jawa, didihkan lagi dan tutup api.




IKAN CENCARU SUMBAT SAMBAL KELAPA
Sumber: mrskojiwami

Bahan-bahan:
3 ekor ikan cencaru saiz sederhana – dibelah belakang
Serbuk kunyit dan Maggi Cukup Rasa

Gaulkan kesemua bahan dan ketepikan.

Bahan-bahan sambal kelapa:
1 genggam udang kering – direndam sebentar
2 biji cili merah
3 biji cili padi
1 batang serai - dihiris
1 inci kunyit hidup
1 inci belacan
2 senduk kelapa parut putih
1 sudu teh gula merah
1/2 sudu teh garam

Cara-cara:
Sumbatkan bahan inti ke dalam ikan padat-padat. Boleh digoreng atau dibakar. Mrs K panggang dalam magic pan je.



DONUT BALLS
Sumber: CT Delima
Olahan: mrskojiwami

Bahan-bahan:
500 g tepung superfine
1 paket (11 gm) yis kering
50 g marjerin
1 sudu besar shortening
2 sudu besar gula pasir (sepatutnya kastor)
2 sudu besar susu pekat + 2 sudu besar susu tepung
1 biji telur – dipukul ringan
1/2 sudu teh garam halus
Air suam kuku – ikut kuantiti tepung yang digunakan

Hiasan:
Gula halus

Cara-cara:
Tuangkan air suam ke dalam bekas yang besar, masukkan gula, yis, shortening, marjerin dan campuran susu. Kacau sedikit dan biarkan sehingga berbuih, lebih kurang 8-10 minit.

Setelah berbuih, ayak separuh daripada tepung terus ke dalam bekas. Masukkan telur dan garam. Kacau adunan hingga sebati dan melekat pada sudu kayu.

Ayak lebihan tepung ke dalam bekas dan gaul dengan sudu seketika barulah uli dengan tangan pula.

Uli hingga doh tidak melekat pada tangan. Doh tidak perlu direhatkan (boleh juga – terpulang).

Panaskan minyak secukupnya. Ambil sedikit doh dan bulat-bulatkan. Doh akan mengembang sementara itu. Boleh juga diterap dengan acuan donut.

Goreng donut balls dalam 3 - 4 biji sekaligus. Balik-balikkan hingga kuning keperangan. Angkat, toskan minyak dan terus golekkan ke dalam bekas berisi gula halus.

Pindahkan ke dalam pinggan hidangan.

No comments: