Friday, July 26, 2013

Iftar Day 12

Sahur:


KUEYTIOW GORENG
Olahan:

Bahan-bahan:

1 paket kuey tiow – dibilas dengan air untuk buang minyak
3 pokok daun kucai – dipotong 3 inci panjang
2 biji telur – digoreng hancur, ketepikan
3 ekor sotong – dipotong bulat
1/2 senduk cili kisar (cili kering + bawang besar + bawang putih)
1 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap manis
Minyak untuk menumis

Cara-cara:

  1. Panaskan minyak dan tumis cili kisar hingga garing.
  2. Masukkan sos cili, sos tomato, sos tiram dan kicap. Tumis sebentar.
  3. Masukkan sotong dan tumis sebentar.
  4. Masukkan kuey tiow dan gaul rata. Masukkan kucai dan telur dan kacau rata lagi sebelum dihidangkan.


BERBUKA:

IKAN TERUBUK BAKAR DAN AIR ASAM
Olahan: mrskojiwami

Bahan-bahan:

1 ekor ikan terubuk sederhana – dibersihkan dan ditarik bahagian ekor (untuk meluruskan tulangnya)
1 sudu besar serbuk kari ikan
1 sudu besar Maggi Cukup Rasa
1/2 sudu besar serbuk kunyit
1 sudu besar minyak zaitun

Cara-cara:
  1. Lumurkan kesemua bahan pada ikan dan panggang hingga masak. (Mrs K guna magic pan).

AIR ASAM
Olahan: mrskojiwami

Bahan-bahan:
1 biji bawang besar – dipotong dadu
1 biji cili merah – dihiris nipis
5 biji cili padi – dihiris nipis
1 biji tomato – dipotong dadu
3/4 cawan air asam jawa pekat
1 sudu teh garam
2 sudu teh gula perang
1 sudu besar cili kisar (bwg besar + bwg putih + cili kering)

Cara-cara:
  1. Campurkan kesemua bahan dan perasakan secukupnya.


IKAN MAYONG MASAK TEMPOYAK
Sumber: Mak

Bahan-bahan:

3 ketul ikan mayong – dibersihkan dan direndam dalam air asam jawa
1/2 batang bunga kantan
4 tangkai daun kesum
1 batang serai – diketuk
1/2 biji timun – dipotong besar
3 sudu besar tempoyak
Air
Garam secukupnya

Bahan-bahan ditumbuk:

1 biji cili merah
5 biji cili padi
2 inci kunyit hidup

Cara-cara:
  1. Masukkan tempoyak dan bahan tumbuk ke dalam periuk.
  2. Masukkan air (mengikut kepekatan yang dikehendaki).
  3. Masukkan serai dan jerang di atas api.
  4. Setelah mendidih, masukkan ikan mayong dan bunga kantan dan biarkan mendidih lagi.
  5. Masukkan daun kesum dan perasakan secukupnya sebelum diangkat.


RENDANG AYAM KAMPUNG TUA
Sumber: Mak
Olahan: mrskojiwami

Bahan-bahan:

1/2 ekor ayam kampung tua – direbus dengan air dan sedikit cuka untuk melembutkannya
1 batang serai – dihiris nipis
3 biji bawang kecil – dihiris nipis
2 ulas bawang putih – dihiris nipis
1 inci halia – dihiris nipis
1 helai daun kunyit – dihiris nipis
2 cawan santan pekat
Garam dan gula secukup rasa

Bahan-bahan dikisar:
20 tangkai cili kering – direbus dan dibuang biji
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 batang serai
2 inci kunyit hidup
2 inci halia

Cara-cara:
  1. Setelah ayam agak empuk (jangan buang air), tuangkan bahan kisar, santan dan bahan hiris.
  2. Renihkan sehingga kuah memekat dan masukkan garam dan gula secukup rasa.
  3. Setelah cukup pekat, bolehlah diangkat.

No comments: