KUEYTIOW GORENG
Olahan:
Bahan-bahan:
1 paket kuey tiow – dibilas dengan air untuk buang minyak
3 pokok daun kucai – dipotong 3 inci panjang
2 biji telur – digoreng hancur, ketepikan
3 ekor sotong – dipotong bulat
1/2 senduk cili kisar (cili kering + bawang besar + bawang putih)
1 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap manis
Minyak untuk menumis
Cara-cara:
- Panaskan minyak dan tumis cili kisar hingga garing.
- Masukkan sos cili, sos tomato, sos tiram dan kicap. Tumis sebentar.
- Masukkan sotong dan tumis sebentar.
- Masukkan kuey tiow dan gaul rata. Masukkan kucai dan telur dan kacau rata lagi sebelum dihidangkan.
BERBUKA:
IKAN TERUBUK BAKAR DAN AIR ASAM
Olahan: mrskojiwami
Bahan-bahan:
1 ekor ikan terubuk sederhana – dibersihkan dan ditarik bahagian ekor (untuk meluruskan tulangnya)
1 sudu besar serbuk kari ikan
1 sudu besar Maggi Cukup Rasa
1/2 sudu besar serbuk kunyit
1 sudu besar minyak zaitun
Cara-cara:
- Lumurkan kesemua bahan pada ikan dan panggang hingga masak. (Mrs K guna magic pan).
AIR ASAM
Olahan: mrskojiwami
Bahan-bahan:
1 biji bawang besar – dipotong dadu
1 biji cili merah – dihiris nipis
5 biji cili padi – dihiris nipis
1 biji tomato – dipotong dadu
3/4 cawan air asam jawa pekat
1 sudu teh garam
2 sudu teh gula perang
1 sudu besar cili kisar (bwg besar + bwg putih + cili kering)
Cara-cara:
- Campurkan kesemua bahan dan perasakan secukupnya.
IKAN MAYONG MASAK TEMPOYAK
Sumber: Mak
Bahan-bahan:
3 ketul ikan mayong – dibersihkan dan direndam dalam air asam jawa
1/2 batang bunga kantan
4 tangkai daun kesum
1 batang serai – diketuk
1/2 biji timun – dipotong besar
3 sudu besar tempoyak
Air
Garam secukupnya
Bahan-bahan ditumbuk:
1 biji cili merah
5 biji cili padi
2 inci kunyit hidup
Cara-cara:
- Masukkan tempoyak dan bahan tumbuk ke dalam periuk.
- Masukkan air (mengikut kepekatan yang dikehendaki).
- Masukkan serai dan jerang di atas api.
- Setelah mendidih, masukkan ikan mayong dan bunga kantan dan biarkan mendidih lagi.
- Masukkan daun kesum dan perasakan secukupnya sebelum diangkat.
RENDANG AYAM KAMPUNG TUA
Sumber: Mak
Olahan: mrskojiwami
Bahan-bahan:
1/2 ekor ayam kampung tua – direbus dengan air dan sedikit cuka untuk melembutkannya
1 batang serai – dihiris nipis
3 biji bawang kecil – dihiris nipis
2 ulas bawang putih – dihiris nipis
1 inci halia – dihiris nipis
1 helai daun kunyit – dihiris nipis
2 cawan santan pekat
Garam dan gula secukup rasa
Bahan-bahan dikisar:
20 tangkai cili kering – direbus dan dibuang biji
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 batang serai
2 inci kunyit hidup
2 inci halia
Cara-cara:
- Setelah ayam agak empuk (jangan buang air), tuangkan bahan kisar, santan dan bahan hiris.
- Renihkan sehingga kuah memekat dan masukkan garam dan gula secukup rasa.
- Setelah cukup pekat, bolehlah diangkat.
No comments:
Post a Comment