Wednesday, July 17, 2013

Asam Pedas Ikan Parang

Bulan 5 lepas kitorang ada pegi jalan-jalan kat PD dan Melaka. Tak ikut highway, ikut jalan kampung. Singgah makan kat sebuah gerai asam pedas, kecik je gerai tu kat area perumahan. Order la 2 set (sebab dia jual set). Tapi lamanya, sbb tak ada pembantu kedai, semua kakak tu yang kena buat, dari buat air, goreng kueytiow ada orang order, sediakan set asam pedas. Hampir sejam jugak la kot.

Tapi penantian tu berbaloi sebab asam pedas dia marvellous....sedap hirup-hirup kuah gitu. Haqimie pun suka betul. Yang 2 orang lagi tu biasalah payah nak makan sikit. En K pun kata sedap. Macam tak cukup tapi tak sanggup nak tunggu 1 jam lagi utk 2nd order pulak. Tapiiiii.........nasi dia ciput sangat, mangkuk nasi yang saiz kecik aje, dan ikan pari dia pon kecik2 je....nasib baik la sedap....set dia sekali dengan timun, sambal belacan dan telur masin sebelah.

Few months after that, beli ikan parang kat pasar borong, terus teringat nak google recipe asam pedas yang ada pakai lada hitam. Jumpa tapi dah tak ingat la ambik kat mana, so Mrs K tulis aje la ye, mintak halal la resepi tu dari sesiapa. TQ.

Bila try resepi ni, terus jatuh cinta. Buat cair pun sedap, pekat pun sedap, so terpulang nak macam mana. Kalau nak cair, serai just ketuk dan tumis sekali dgn bhn2 lain, kalau nak pekat, serai tu blend sekali dgn yg lain. The rest sama aje.


ASAM PEDAS LADA HITAM IKAN PARANG
Olahan: mrskojiwami

Bahan-bahan:
4 keping ikan parang
1/2 batang bunga kantan – dibelah 2
3 tangkai daun kesum
1 batang serai (atau blend sekali dengan bhn kisar) – diketuk
Air asam jawa (ikut sukatan yang dikehendaki)
1 sudu teh halba
1 biji tomato – dibelah 2
Minyak untuk menumis
Garam dan gula secukup rasa

Bahan-bahan dikisar:
15 tangkai cili kering – direndam dalam air panas, dibuang biji
1 inci belacan
1 inci kunyit hidup
4 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci halia
1 sudu besar lada hitam






Cara-cara:
  1. Panaskan minyak dan tumis halba sebentar.
  2. Masukkan bahan kisar dan serai dan tumis lagi hingga betul-betul garing.
  3. Setelah garing, masukkan air asam jawa, didihkan.
  4. Setelah mendidih, masukkan ikan dan bunga kantan. Kacau sekali-sekala (berhati-hati takut ikan hancur).
  5. Setelah mendidih, masukkan daun kesum dan tomato. Perasakan. Didihkan sekali lagi dan angkat.
Nota:
Boleh juga kalau nak tambah bendi atau terung bulat.

No comments: