Monday, July 15, 2013

Sambal Sardin


SAMBAL SARDIN
Sumber: mrskojiwami

Bahan-bahan:
1 tin sedang sardin
1 biji bawang besar – dipotong bulat
7 biji cili padi – dibelah 2 tak putus
1 biji cili merah – dibelah 2 tak putus
1 keping asam gelugur
3 ulas bawang putih – dihiris
2 biji bawang merah – dihiris
1 inci halia – diracik halus
1 senduk cili kisar (cili kering + bawang besar + bawang putih)
1 sudu besar sos tiram
1/2 sudu besar gula perang
1 biji tomato – dibelah 2
Garam
Minyak
Air

Cara-cara:
Panaskan minyak dan tumis bawang merah, bawang putih dan halia hingga wangi.
Kemudian, masukkan cili kisar dan tumis hingga pecah minyak.
Masukkan sos tiram dan gula perang. Tumis seketika.
Masukkan sardin beserta kuahnya, asam gelugur dan air (ikut banyak mana kuah yang dikehendaki).
Setelah mendidih, masukkan bawang besar, tomato, cili padi dan cili merah. Didihkan sekali lagi dan perasakan.
Setelah mendidih, bolehlah diangkat.

No comments: