Sampai aje kat rumah, terus siang dan bersihkan ikan, sotong, udang. Terus masuk dalam fridge. Baru la start masak, sedar tak sedar, duduk kat dapur tu almost 5 jam. No wonder la macam sakit pinggang. Ada tambahan menu, request by Mak. Mak nak dalca sayuran. Ok la, layan je.
NASI KETUMBAR
Sumber: CT Delima
Olahan: mrskojiwami
Bahan-bahan:
5 cawan (150 g) beras basmathi - dibasuh dan direndam beberapa jam, ditoskan airnya
1 batang serai - diketuk
3 helai daun pandan - disimpul
Maggi Cukup Rasa secukupnya
5 cawan air rebusan ayam
3 sudu besar minyak masak
1/2 buku mentega
Beberapa titik pewarna hijau
Bahan-bahan dikisar halus:
2 inci halia
5 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
3 pokok daun ketumbar bersama akarnya - dicuci bersih
Cara-cara:
- Panaskan minyak dan mentega dalam periuk hingga cair. Tumis serai seketika dan masukkan bahan kisar.
- Tumis hingga wangi dan pekat.
- Masukkan beras dan gaul rata. Tutup api dan pindahkan beras ke dalam periuk nasi elektrik.
- Tuangkan air rebusan ayam, masukkan daun pandan dan Maggi Cukup Rasa, gaul rata.
- Tanak nasi seperti biasa.
- Setelah nasi masak, titikkan pewarna hijau, biarkan meresap seketika barulah dikaup perlahan-lahan (untuk mengelakkan nasi patah).
Nota:
Nasi ni sedap dimakan begitu sahaja. Memang favourite family Mrs K. Sesuai juga dimakan dengan ayam masak merah atau rendang.
DALCA SAYURAN DAN AYAM
Sumber: Mak
Bahan-bahan:
Ketulan kecil ayam (bahagian leher, pedal dihiris nipis, tulang-tulang ayam) - dibersihkan
1 cawan kacang dal (direndam 1 jam - direbus hingga kembang, ditoskan)
1 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga
3 biji bawang kecil - dihiris
2 ulas bawang putih - dihiris
1 inci halia - diracik halus
4 sudu besar rempah kari daging - tambah sedikit air supaya menjadi pes
2 tangkai daun kari
1 cawan santan pekat
1 1/2 cawan santan cair
Minyak untuk menumis
Garam secukup rasa
Sayur-sayuran:
1 biji kentang sederhana - dibelah 4
1 biji terung bulat sederhana - dibelah 4
2 batang lobak merah - dipotong memanjang
1 biji bawang besar - dibelah 4
10 urat kacang panjang - dihiris panjang
2 biji tomato - dibelah 4
Cara-cara:
- Panaskan minyak dan tumis kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan buah pelaga hingga wangi.
- Masukkan bawang merah, bawang putih dan halia. Tumis hingga layu.
- Masukkan pes kari dan daun kari. Tumis hingga pecah minyak.
- Masukkan ayam dan tumis sebentar. Masukkan santan cair dan kentang. Tutup periuk dan biarkan kentang empuk.
- Setelah empuk, masukkan terung bulat dan lobak merah. Renihkan sebentar.
- Masukkan kacang dal, bawang besar, kacang panjang, tomato dan santan pekat. Didihkan.
- Setelah mendidih, masukkan garam. Kalau terlalu pekat, bolehlah masukkan sedikit air.
- Didihkan sekali lagi dan tutup api.
DAGING MASAK HITAM
Sumber: Che Sue
Olahan: mrskojiwami
Bahan-bahan:
1 kg daging batang pinang (atau ketulan ayam) - direbus dan dihiris nipis
Cuka dan kicap manis secukupnya
1 batang serai - diketuk
1 biji kentang - didadu besar dan digoreng
1 pokok daun ketumbar
Minyak untuk menumis
Bahan-bahan dikisar:
Segenggam cili kering - dipotong dan direbus, buang biji
1 inci halia
2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
Cara-cara:
- Perap daging dengan cuka dan kicap manis beberapa jam.
- Toskan daging (air perapan jangan dibuang). Panaskan minyak dan goreng daging seketika. Angkat dan toskan minyaknya. Ketepikan.
- Gunakan minyak yang sama dan tumis bahan kisar bersama serai hingga betul-betul garing.
- Masukkan daging dan air perapan. Didihkan.
- Setelah kuah agak pekat, masukkan kentang dan daun ketumbar. Kacau sebentar dan tutup api.
JELATAH
Olahan: mrskojiwami
Bahan-bahan:
1/2 biji nanas madu - dipotong kecil
1 biji timun Jepun - dihiris nipis
1/2 biji bawang besar - dihiris nipis
1 biji cili merah - dihiris nipis
1 biji cili hijau - dihiris nipis
1 sudu besar cuka
Garam dan gula secukup rasa
Cara-cara:
- Gaulkan kesemua bahan dan hidangkan segera.
No comments:
Post a Comment