Monday, July 15, 2013

Ayam Masak Merah


AYAM MASAK MERAH PANDAN
Sumber: mrskojiwami

Bahan-bahan A:
1/2 ekor ayam – dipotong kecil
Serbuk kunyit dan garam

Lumurkan kesemua bahan dan goreng separuh masak.

Bahan-bahan B:
1 1/2 senduk cili kisar (cili kering + bawang besar + bawang putih + halia)
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos cili Thai
1 sudu besar sos tomato
1 pokok daun ketumbar – dipotong kasar
1/2 biji bawang besar – dipotong bulat
1 helai daun pandan – disimpul
Garam dan gula perang secukup rasa
Air
Minyak

Panaskan minyak dan tumis bahan kisar dan daun pandan hingga pecah minyak. Masukkan gula perang dan tumis lagi hingga nampak berkilat.
Masukkan sos tiram, sos cili Thai dan sos tomato. Masukkan sedikit air dan renihkan.
Masukkan ayam dan kacau sekali sekata hingga ayam betul-betul masak dan empuk.
Setelah kuah agak pekat, perasakan garam dan masukkan bawang besar dan daun ketumbar.
Kacau sebentar, angkat dan hidangkan.

Nota:
Daun pandan membuatkan masakan berbau wangi.

No comments: