Monday, July 15, 2013

Ikan Kembung Masak Merah

Selalu juga la Mrs K buat masak merah ni, tak kiralah untuk masakan ayam, daging, ikan atau udang, sebabnya my boys memang suka sangat masak merah, especially Haqimie. So, the other day, no idea nak masak apa dengan ikan kembung ni, so masak la Ikan Kembung Masak Merah. Resepinya sama aje macam ayam masak merah, just gantikan dengan ikan je. Jenis ikan terpulang la nak yang mana, Mrs K selalunya guna ikan kembung, ikan merah, ikan bawal atau ikan jenahak.


IKAN KEMBUNG MASAK MERAH
Sumber: mrskojiwami

Bahan-bahan:
2 ekor ikan kembung (saiz sederhana) – disiang dan dikelar-kelar
Serbuk kunyit dan Maggi Cukup Rasa/garam

Gaulkan kesemua bahan dan goreng ikan hingga agak garing. Angkat dan ketepikan.

Bahan-bahan sos:
1 1/2 senduk cili kisar (cili kering + bawang besar + bawang putih + halia)
1 sudu besar sos tiram
3/4 sudu besar gula perang
1 1/2 sudu besar sos cili Thai
1 pokok daun ketumbar
Air, garam, minyak

Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga pecah minyak. Masukkan gula perang dan tumis sebentar.
Masukkan sos tiram dan air secukupnya. Setelah mendidih, masukkan ikan goreng dan daun ketumbar.
Setelah mendidih, masukkan garam secukup rasa.
Renihkan sehingga kuah menjadi agak pekat. Angkat dan hidangkan.

No comments: