Dah beberapa hari asyik search
resepi butter cake versi lain pulak. Sebelum ni dah try resepi ni. Ingatkan kali ni nak try resepi lain. Bila bloghopped ada la
jumpa few recipes. Ada yang guna 5 jenis bahan je. So, jumpa la resepi Mrs Ng
SK. Memula rasa macam renyah je, sebabnya nak kena asingkan egg yolks and
whites kan. Macam malas la pulak. Jalan-jalan lagi, masuk juga ke dalam
Aziejaya. Rupa-rupanya Pn Azie pun ada guna resepi Mrs Ng SK. Last sekali,
decide nak cuba jugak la memandangkan all reviews mengatakan kek ni superb.
Lagipun bahan-bahan memang dah ada. Saya memang ikut sebijik-sebijik sukatan
dalam resepi ni walaupun ada certain bahan menggunakan brand lain.
Tips yang saya dapat dari few
blogs, kalau buat butter cake, preferably gunalah pure butter. Antara contoh
pure butter ialah SCS, Anchor dan Golden Churn. Jenama seperti Buttercup bukan
pure butter sebaliknya hanyalah lepa susu, mungkin lebih sesuai dibuat butter
spread untuk disapu pada roti bakar. Boleh juga guna, tapi hasilnya mungkin tak
sesedap menggunakan pure butter.
Here’s the recipe, you can refer to
here [link] also.
Butter Cake Mrs Ng SK
Bahan-bahan:
1 ketul mentega (± 250 g) –
dilembutkan
50 g + 150 g gula kastor
200 g tepung berserbuk penaik (atau
200 g tepung gandum + 1 sudu kecil serbuk penaik) – diayak
4 biji telur gred B – asingkan
putih dan kuning
1 sudu kecil esen vanilla
60 ml susu segar (atau 60 ml air
sejuk + 2 skop susu tepung)
Cara-cara:
1
Panaskan oven pada suhu 170°C selama 30 minit.
2
Sediakan acuan dan lapikkan dengan kertas minyak
mengikut saiz acuan. Lengserkan bahagian tepi dan atas kertas minyak dengan
mentega.
3
Mula-mula, masukkan putih telur ke dalam mangkuk
adunan dan pukul dengan mixer hingga agak kembang pada kelajuan sederhana.
Masukkan 50 g gula kastor sedikit demi sedikit dan pukul hingga kental (hingga
dapat soft-peak – meringue). Ketepikan.
4
Dalam mangkuk adunan yang lain, pukul mentega
dan 150 g gula kastor (masukkan sedikit-sedikit) hingga kembang dan putih (macam
colour cream cheese).
5
Masukkan telur sebiji demi sebiji, setiap kali
masuk putar hingga sebati baru masukkan yang lain.
6
Masukkan esen vanilla dan separuh dari tepung
sedikit demi sedikit. Putar rata.
7
Masukkan susu separuh-separuh barulah masukkan
baki tepung sedikit demi sedikit sehingga habis.
8
Kemudian, masukkan separuh dari adunan putih
telur (meringue) dan putar rata. Matikan mixer.
9
Masukkan baki meringue dan gunakan teknik
kaup-balik hingga sebati kesemuanya. Tuangkan ke dalam acuan dan ratakan.
10
Bakar selama 45 minit atau hingga masak
sepenuhnya. Gunakan lidi sate dan cucuk menyerong, keluarkan dan pastikan lidi
sate licin tanpa ada kek melekat. Jika ada, tambah masa selama 10 minit lagi.
11
Boleh kurangkan suhu kepada 150°C pada 15 minit
terakhir untuk mengelakkan permukaan kek menjadi terlalu perang.
12
Sejukkan di atas redai sebelum dihidangkan.
Review:
Memang sedap sangat kek ni, lembut dan moist. My
kids and husband makan dengan banyaknya. Resepi ni memang dah less sweet and
the cake fluffy enough that it melted in my mouth. Recommended.
No comments:
Post a Comment