Wednesday, July 17, 2013

Happy advanced birthday Qayyum

Today (14th July 2013) is iftar day 5. Esok (15th July 2013) birthday Qayyum yang ke-6, tapi memandangkan bulan puasa, kita sambut a day earlier which fall on Sunday. He requested for a chocolate cake (what else if it's Qayyum anyway), so his wish was granted by his mummy, an amateur baker :). Malam sebelum tu, pi melawat my MIL yang datang lepak KL kat rumah anak bujang dia di KD tu, MIL bekalkan pisang awak (ke abu?) so tak nak la typical cekodok pisang, Mrs K pun google la, jumpa resipi apam pisang coklat urai by Azlita Masam Manis. Haqimie punya suka la, sedap dia kata. Qayyum dan Rayyan tetap setia ngan choc cake :).

Untuk lauk berbuka pulak, Mrs K masakkan untuk mak, sotong telur masin, then untuk the rest kari asam pedas ikan merah. Gabungan kari dan asam pedas.


SOTONG TELUR MASIN
Sumber: mrskojiwami

Bahan-bahan:
1 ekor sotong panjang – dibuang kulit luar (purple) dan dihiris bulat
2 sudu besar tepung jagung
1 sudu besar tepung gandum
1 sudu kecil serbuk penaik
1 1/2 sudu kecil Maggi Cukup Rasa
1 sudu kecil serbuk kunyit
2 biji telur masin – ambil kuningnya sahaja, lenyek-lenyekkan
2 tangkai daun kari
2 ulas bawang putih – dicincang
5 biji cili padi – dihiris nipis
1 cawan susu cair
2 sudu besar butter
Minyak

Cara-cara:

  1. Gaulkan sotong dengan tepung jagung, tepung gandum, serbuk kunyit dan Cukup Rasa. Ketepikan.
  2. Panaskan minyak dan goreng sotong hingga separuh masak. Angkat dan ketepikan.
  3. Tinggalkan dalam 1 sudu besar minyak dan tambah butter. Setelah butter mencair, tumis bawang putih, cili padi dan daun kari hingga wangi.
  4. Masukkan telur masin dan lenyekkan supaya hancur dan bertukar warna (masak).
  5. Masukkan susu cair dan kacau hingga agak pekat barulah dimasukkan sotong. Kacau rata hingga sotong masak.





KARI ASAM PEDAS IKAN MERAH
Sumber: mrskojiwami

Bahan-bahan:
5 potong ikan merah – dibersihkan
1 sudu kecil halba campur
1 paket serbuk kari ikan – dibancuh dengan sedikit air
1/2 paket perencah Asam Pedas Maggi
2 tangkai daun kari
1 1/4 cawan air
Garam secukup rasa
1 biji tomato – dibelah 2
5 biji bendi

Bahan-bahan ditumbuk:
2 ulas bawang putih
2 biji bawang merah
1 inci halia

Cara-cara:

  1. Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk dan halba campur hingga wangi.
  2. Masukkan pes kari dan asam pedas. Kacau hingga pecah minyak.
  3. Masukkan air, setelah mendidih, masukkan kepingan ikan. Biarkan merenih dan masukkan tomato dan bendi serta perasakan.
  4. Tutup api apabila kuah menjadi agak pekat.
  5. Sedap juga dimakan dengan roti.





CHOCOLATE CAKE
Diadaptasi dari: Devil's Food Chocolate Cake by Azlita Masam Manis
Olahan: mrskojiwami




Bahan-bahan:
2 cawan tepung superfine
1/2 cawan serbuk koko
1 1/2 sudu kecil soda bicarbonate (terpaksa omit sbb dah habis) so ganti dengan 1 sudu besar baking powder
1/2 sudu kecil garam halus
1/2 cawan gula pasir
1/2 cawan gula perang
125 gm butter
2 biji telur (gred B) – Pn Azlita guna gred A
2 sudu kecil esen vanilla
1/2 cawan buttermilk (ran out of fresh milk, so Mrs K gantikan dengan 2 scoop susu tepung + air sejuk + 1 sudu kecil cuka)
1 cawan air siam

Cara-cara:

  1. Panaskan oven pada suhu 170°C selama 30 minit.
  2. Sediakan loyang (Mrs K salah guna loyang, so kek agak leper, tapi takpe boleh je, suka hati nak buat cemana pun kan). Lapikkan dengan kertas minyak dan gris dengan butter. Ketepikan.
  3. Ayak tepung, serbuk koko, baking powder dan garam. Ketepikan.
  4. Dalam mixer, pukul butter dan gula hingga kembang. Masukkan telur satu persatu.
  5. Setelah sebati, masukkan campuran tepung berselang-seli dengan buttermilk dan air suam. Pukul rata setiap kali masukkan bahan-bahan tersebut. Ulang sehingga habis.
  6. Akhir sekali, masukkan esen vanilla dan pukul sebentar.
  7. Tuangkan adunan ke dalam loyang dan bakar selama 30 minit atau sehingga masak. Setelah masak, sejukkan di atas redai.


Ganache:
1/2 bar coklat masakan + 10 keping chocolate buttons (coklat masakan kehabisan :) – diparut
1 sudu besar butter
1/2 cawan whipping cream

Cara-cara:

  1. Gunakan kaedah double-boiler. Panaskan whipping cream, masukkan parutan coklat dan kacau hingga larut kesemuanya. Akhir sekali masukkan butter dan kacau rata.
  2. Tuangkan ke atas kek suam-suam bila kek telah sejuk sepenuhnya. Hiaskan ikut suka.




APAM PISANG COKLAT URAI

Sumber: Azlita Masam Manis
Olahan: mrskojiwami



Bahan-bahan:
5 biji pisang awak kecil – dilenyek
1 cawan tepung superfine
1 sudu teh serbuk penaik
1/2 sudu teh soda bicarbonate
1/4 sudu teh esen pisang
Secubit garam
70 ml minyak masak
1/2 cawan gula perang
3 sudu besar gula pasir
1 sudu teh ovalette
1/4 bekas kecil chocolate rice

Cara-cara:

  1. Panaskan pengukus. Sementara itu sediakan acuan (Mrs K guna silicone mould). Gris acuan dengan sedikit marjerin.
  2. Tambahkan esen pisang dan soda bicarbonate ke dalam pisang yang dilenyek. Ketepikan.
  3. Dalam bekas lain, satukan tepung, garam dan baking powder. Ayak dan ketepikan.
  4. Gunakan mixer untuk memukul telur, ovallette, gula perang dan minyak.
  5. Pukul sehingga pekat dan berkrim.
  6. Masukkan pisang lenyek dan kacau sebati.
  7. Masukkan tepung sedikit demi sedikit sehingga habis dan adunan rata.
  8. Akhir sekali, masukkan chocolate rice dan gaul rata.
  9. Gaulkan kelapa parut dengan sedikit garam dan taburkan ke dalam silicone mould yang diletakkan di dalam loyang yang rata (untuk stabilkan kedudukan silicone mould). Padatkan.
  10. Tuangkan adunan pisang dan rata bahagian atas.
  11. Kukus selama 1 jam atau sehingga masak.


No comments: