BISKUT SAMPERIT
Sumber: CMG
Olahan: mrskojiwami
Bahan-bahan:
250 g mentega (Mrs K guna Buttercup)
140 g gula aising
2 biji kuning telur
1 sudu teh esen vanilla
220 g tepung ubi*
20 g tepung gandum*
100 g tepung jagung*
100 g tepung kastad*
Pewarna merah
Tak payah pakai alas paper pun ok
Cara-cara:
- Ayak kesemua bahan bertanda *. Ketepikan.
- Putar dan mentega hingga berkrim dan masukkan esen vanilla dan kuning telur (jangan lama sangat, nanti biskut kembang sangat).
- Perlahankan speed, masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga doh menjadi lembut dan boleh ditekan.
- Panaskan oven pada suhu 175°C selama 15 minit.
- Lengserkan dulang pembakar dengan sedikit mentega/marjerin.
- Masukkan doh ke dalam acuan samperit dan tekan. Buat sehingga memenuhi dulang.
- Gunakan cucuk sate dan celupkan ke dalam pewarna merah. Titikkan ke atas bahagian tengan kuih (untuk menggantikan ceri merah – Mrs K takde).
- Bakar selama 12 – 13 minit dan sejukkan sebelum disimpan di dalam bekas kedap udara.
Nota:
Biskut resipi olahan Mrs K ni melt in ur mouth dan ringan teksturnya.
No comments:
Post a Comment