Friday, July 26, 2013

Biskut Samperit

Haqimie dan Qayyum dan banyak kali dok request buatkan biskut samperit. Tapi Mrs K malas betul la nak buat. Tapi akhirnya, their wish were granted last Sunday. Google recipe, jumpa resipi from CMG. Tapi ada olahan la sikit, ikut kesesuaian tekak kan. CMG guna banyak tepung gandum, tapi mak Mrs K kata, nanti keras, so mak suggestkan guna tepung ubi, tepung gandum masuk sikit je. Well, ok la. Turned out melt in your mouth dan sedap la jugak :). Kalau nak recipe original, boleh melawat blog CMG ya. Kat bawah ni, resipi olahan Mrs K. Btw, buat ni saja-saja je, utk kudapan. Bukan untuk raya pun. Tak larat kut nak buat untuk raya. Buat satu bancuhan ni pun sakit dah tangan.


BISKUT SAMPERIT



Sumber: CMG
Olahan: mrskojiwami

Bahan-bahan:

250 g mentega (Mrs K guna Buttercup)
140 g gula aising
2 biji kuning telur
1 sudu teh esen vanilla
220 g tepung ubi*
20 g tepung gandum*
100 g tepung jagung*
100 g tepung kastad*
Pewarna merah


Tak payah pakai alas paper pun ok

Cara-cara:

  1. Ayak kesemua bahan bertanda *. Ketepikan.
  2. Putar dan mentega hingga berkrim dan masukkan esen vanilla dan kuning telur (jangan lama sangat, nanti biskut kembang sangat).
  3. Perlahankan speed, masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga doh menjadi lembut dan boleh ditekan.
  4. Panaskan oven pada suhu 175°C selama 15 minit.
  5. Lengserkan dulang pembakar dengan sedikit mentega/marjerin.
  6. Masukkan doh ke dalam acuan samperit dan tekan. Buat sehingga memenuhi dulang.
  7. Gunakan cucuk sate dan celupkan ke dalam pewarna merah. Titikkan ke atas bahagian tengan kuih (untuk menggantikan ceri merah – Mrs K takde).
  8. Bakar selama 12 – 13 minit dan sejukkan sebelum disimpan di dalam bekas kedap udara.

Nota:
Biskut resipi olahan Mrs K ni melt in ur mouth dan ringan teksturnya.

No comments: