Thursday, July 18, 2013

Iftar Day 8

AYAM MASAK MERAH PANDAN
Sumber: My sis
Olahan: mrskojiwami

Bahan-bahan:
1/2 ekor ayam – dipotong ikut suka*
1 1/2 sudu teh serbuk kunyit*
1/2 sudu teh garam*

* Gaul bersama dan goreng separuh masak, ketepikan.

1 helai daun pandan – disimpul
2 inci halia – diracik halus
1 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos cili Thai
1 pokok daun ketumbar – diracik kasar
1 biji bawang besar – dipotong bulat
Air, minyak, garam secukup rasa
1 1/2 senduk cili kisar (cili kering + bwg besar + bwg putih)

Cara-cara:

  1. Panaskan minyak dan tumis cili kisar, daun pandan dan halia hingga pecah minyak.
  2. Masukkan sos tiram dan sos cili Thai dan tumis lagi.
  3. Masukkan sedikit air dan ayam, renihkan hingga ayam masak dan kuah agak pekat.
  4. Akhir sekali, masukkan daun ketumbar dan bawang besar. Ratakan. Setelah bawang agak layu, bolehlah diangkat.
Nota:
Daun pandan menambah aroma pada masakan.



TAUGEH TUMIS KICAP DENGAN TAUHU
Sumber: mrskojiwami

Bahan-bahan:
2 genggam taugeh – dibersihkan
1 ketul tauhu – dipotong kiub dan digoreng garing
2 ulas bawang putih – dihiris
1 biji bawang merah – dihiris
1 ketul kecil ikan masin – dipotong kecil
1 biji cili merah – dihiris
1 pokok daun kucai – dipotong ikut suka
1 sudu besar kicap manis
Sedikit air
Minyak

Cara-cara:
  1. Gunakan minyak gorengan tauhu untuk menggoreng ikan masin hingga garing. Angkat dan ketepikan.
  2. Tinggalkan sedikit minyak (dalam 1 sudu besar), tumiskan bawang putih dan merah hingga wangi.
  3. Masukkan taugeh, daun kucai dan ikan masin. Gaul rata dan masukkan kicap manis, tauhu dan cili merah. Kacau sebentar dan bolehlah diangkat.
Nota:
Tak perlu tambahkan garam sebab dah ada kicap dan ikan masin.



CEKODOK PISANG
Olahan: mrskojiwami

Bahan-bahan:
8 biji pisang awak – dilenyek halus
1 cawan tepung gandum
1 sudu besar baking powder
3 sudu besar gula pasir
Sedikit air (jika perlu)

Cara-cara:
  1. Satukan kesemua bahan dan perap beberapa jam.
  2. Panaskan minyak dan jemput-jemputkan adunan ke dalam minyak.
  3. Goreng hingga kekuning-kuningan, angkat dan toskan minyak.

No comments: