Tuesday, July 16, 2013

Ramadhan 2013

Salam ramadhan, dah nak masuk hari ke-7 berpuasa hari ni. Niat nak berkongsi resepi tu ada tapi masa yang tak berapa nak ada nak berblogging. Lagi pulak, gambar memang tak sempat langsung nak ambik, balik keje sampai rumah dalam pukul 5.45 pm, terus start masak lauk. Itu pun nasib baik mak sekarang ada kat rumah, so mak tolong masak nasi dan keluarkan lauk untuk defrost, kalau tak jenuh. Dah siap masak, ngam-ngam time nak buka puasa, so bila azan, makan je terus tanpa sempat snap pixies pun. Tapi nak share juga, selain berkongsi, juga sebagai rujukan untuk diri sendiri.

Ok, start dengan sahur day 1. Tak masak apa pun, just goreng telur tuang kicap untuk yang lain-lain.

Iftar day 1 pulak: ikan terubuk goreng garing cicah air asam, cendawan (macam enoki tapi jenis besar) masak lemak cili padi dengan udang, air sirap bandung (mak buat), kurma. Kuih pula Mrs K buat buah melaka. Tapi ada tragedi sikit la, tak perasan pulak tepung pulut dah tinggal sikit rupanya. Dapat 1 cawan tepung je....so gentel2 dapat la berapa belas ketul je, makanya tak cukup la pulak. Haqimie tak dapat merasa sebab Qayyum belasah paling banyak.

AIR ASAM
Sumber: mrskojiwami

Bahan-bahan:
1 biji bawang besar – dicincang
1 biji cili merah – dicincang
5 biji cili padi – dihiris nipis
2 sudu besar cili kisar (cili kering + bawang putih + bawang besar)
1 biji tomato – didadu
1 inci belacan – dibancuh dengan 3/4 cawan air asam jawa pekat
1 sudu kecil gula perang
1/2 sudu kecil garam

Gaulkan kesemua bahan. Sedap untuk dibuat cicahan ikan bakar dan ikan goreng garing.



CENDAWAN MASAK LEMAK CILI PADI DENGAN UDANG
Sumber: mrskojiwami/mak mentua

Bahan-bahan:
1 paket cendawan (ala-ala enoki tapi besar sedikit) – dibersihkan dan ditoskan airnya
1 batang serai – diketuk
1/2 kotak santan
10 ekor udang tanpa kulit
Garam secukup rasa

Bahan-bahan ditumbuk:
5 biji cili padi
1 inci kunyit hidup
1 biji cili merah

Jerangkan santan pekat dan sedikit air yang dicampur bersama dengan bahan-bahan tumbuk dan serai. Setelah mendidih sedikit, masukkan cendawan dan renihkan sebentar. Kemudian, masukkan udang diikuti dengan garam dan kacau hingga udang bertukar warna dan masak. Angkat dan hidangkan.



BUAH MELAKA (ONDE-ONDE)
Sumber: CT Delima

Bahan-bahan:
2 ketul gula melaka – dipotong kiub kecil
2 cawan tepung pulut
2 sudu besar tepung gandum
3 helai daun pandan – dikisar halus dan diperah airnya
1 1/4 cawan air + secubit garam halus
Sedikit pewarna hijau
Kelapa parut putih secukupnya – digaul dengan secubit garam halus

Cara-cara:
Panaskan air rebusan terlebih dahulu.
Sementara itu, satukan air garam, jus pandan dan pewarna hijau. Sediakan juga kelapa parut di dalam bekas yang leper.
Satukan kedua-dua jenis tepung dan tuangkan campuran air pandan sedikit demi sedikit sambil menguli hingga menjadi doh yang tidak melekat dan boleh dikepal (adjust mana yang perlu ~ tambah air/tepung).
Ambil sedikit doh dan bulat-bulatkan. Leperkan dan masukkan 1-2 ketul kiub gula melaka dan balut dan bulat-bulatkan kembali. Pastikan gula dibalut sepenuhnya dan tidak terkeluar. Buat sepuluh-sepuluh, masukkan ke dalam air mendidih.
Buah melaka masak apabila ia timbul di permukaan air. Angkat dan toskan airnya kemudian golek-golekkan ke dalam kelapa parut tadi hingga bersalut sepenuhnya. Alihkan ke pinggan hidangan. Ulang sehingga habis.

No comments: