Tuesday, July 23, 2013

Projek frozen currypuffs

Minggu kedua bulan puasa, Mrs K ada buat 2 jenis kuih untuk difrozenkan. Popiah dan karipap, tapi buat dua hari berlainan. Bukan apa, takut tak sempat nak buat, so buat frozen. Bila takde idea nak buat kuih, keluarkan dan goreng je.

Untuk frozenkan karipap, lepas siap bubuh inti dan kelim, susun dalam dulang dan masukkan dalam icebox dan biarkan beku lebih kurang 1/2 jam. Lepas tu, keluarkan dan susun dalam bekas khas untuk frozen food (e.g., Freezermate Tupperware).

Cara lain pulak, goreng separuh masak dan bekukan. Lepas tu simpan dalam bekas juga.


KARIPAP KENTANG DAN DAGING
Olahan: mrskojiwami

Bahan-bahan untuk kulit:
2 cawan tepung superfine/gandum
3 sudu besar minyak masak
1/2 ketul mentega
1 sudu besar shortening
Air sejuk + garam (agak-agak)

Bahan-bahan inti:
1 keping daging kisar Ramly
2 biji kentang (besar) – didadu
2 tangkai daun kari
1 pokok daun ketumbar – dihiris
3 ulas bawang putih – ditumbuk
1 biji bawang besar – didadu
1/2 cawan udang kering – direndam sebentar dan ditumbuk
3 sudu besar serbuk kari daging + air – dijadikan pes
Gula pasir dan garam secukup rasa
Minyak untuk menumis

Cara-cara:
Inti:

  1. Panaskan minyak dan tumis bawang putih dan udang kering hingga wangi dan agak garing.
  2. Masukkan pes kari dan daun kari. Tumis sebentar dan masukkan gula pasir. Tumis hingga garing.
  3. Masukkan daging kisar, tumis sebentar. Kemudian, masukkan kentang, bawang besar dan daun ketumbar, gaul sebentar dan masukkan air secukupnya untuk mengempukkan kentang.
  4. Kacau sekali-sekala sehingga kentang empuk, perasakan.
  5. Masak sehingga kuah pekat dan kering. Biarkan sejuk sebelum dimasukkan ke dalam kulit karipap.
Kulit:
  1. Panaskan minyak dan mentega.
  2. Sediakan bekas untuk menguli. Masukkan tepung dan shortening, lubangkan bahagian tengah dan tuangkan campuran minyak.
  3. Kalau takut panas, gunakan senduk kayu untuk menggaul (Mrs. K just guna tangan dan ramas-ramaskan hingga jadi macam serbuk roti).
  4. Tuangkan air sejuk bergaram sedikit demi sedikit dan uli hingga doh boleh dikepal.
  5. Ambil sedikit doh dan bulat-bulatkan. Buat sehingga habis.
  6. Ambil satu doh yang sudah dibulat-bulatkan. Canaikan dalam bentuk bujur dan letakkan 1 sudu besar inti. Lipat 2 dan kelim hingga menutupi keseluruhan inti. Susun di atas dulang yang telah ditabur dengan sedikit tepung (untuk mengelakkan karipap melekat). Buat sehingga habis.
  7. Panaskan minyak dan goreng karipap hingga kuning keemasan.

No comments: