Monday, July 15, 2013

Pajeri Terung



PAJERI TERUNG
Sumber: mrskojiwami

Bahan-bahan:
5 biji terung – dibelah 2 tak putus
1 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
2 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga
1 paket serbuk kari ayam – dibancuh dengan sedikit air
1 sudu besar kerisik
2 tangkai daun kari
1 1/2 cawan santan cair
1/2 cawan santan pekat
1/4 cawan air asam jawa
Gula pasir
Garam
Minyak

Bahan-bahan ditumbuk halus:
2 ulas bawang putih
2 biji bawang merah
1 inci belacan
1 genggam udang kering – direndam
1 inci halia

Cara-cara:
Panaskan minyak dan tumis kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang dan buah pelaga. Kemudian masukkan pula bahan tumbuk dan tumis lagi hingga wangi.

Setelah agak garing, masukkan bancuhan serbuk kari, kerisik dan daun kari. Tumis hingga betul-betul garing barulah masukkan santan cair.

Setelah mendidih, masukkan pula terung dan renihkan hingga separuh empuk. Kemudian, masukkan santan pekat, gula pasir dan garam secukup rasa.

Setelah mendidih, masukkan air asam jawa dan masak hingga pecah minyak tetapi masih berkuah.

No comments: