Sumber: mrskojiwami
Bahan-bahan:
2 tin kecil sardin
4 biji bawang merah – dihiris
3 ulas bawang putih – dihiris
1 hirisan kecil halia – dipotong matchstick
5 biji cili padi – dibelah 2 tanpa putus
2 hirisan bulat bawang besar
1 sudu besar sos tiram
3 sudu besar cili kisar
1 keping asam keping
1 1/2 sudu besar minyak masak
Air (1 1/2 tin sardin)
1/2 sudu gula perang
Garam secukup rasa
Cara-cara:
- Panaskan minyak. Tumis bawang kecil, bawang putih dan halia hingga wangi.
- Masukkan cili kisar, setelah mendidih, masukkan gula perang dan sos tiram. Tumis hingga pecah minyak (kacau selalu).
- Masukkan sardin, air dan asam keping. Setelah mendidih, keluarkan asam keping jika sudah cukup masam. Kemudian, masukkan bawang besar dan cili padi. Renihkan.
- Setelah mendidih, masukkan garam. Didihkan lagi dan tutup api.
Kacang Buncis Tumis Kicap
Sumber: mrskojiwami
Bahan-bahan:
15 urat kacang buncis – dibuang urat, dipotong serong
1 biji cili merah – dipotong serong
1/2 biji bawang besar – dipotong bulat
3 biji bawang merah – dihiris
2 ulas bawang putih – dihiris
4 batang crabstick – dipotong 3 serong
1 sudu besar kicap manis
1/2 sudu besar minyak masak
Cara-cara:
- Panaskan minyak, tumis bawang merah dan bawang putih hingga wangi.
- Masukkan crabstick, tumis lagi.
- Masukkan kacang buncis dan cili merah. Kacau rata.
- Akhir sekali, masukkan kicap dan bawang besar. Kacau beberapa minit hingga bawang besar layu dan tutup api.
No comments:
Post a Comment