Saturday, September 28, 2013

Dinner 27/9/13

Sambal Sardin

Sumber: mrskojiwami

Bahan-bahan:
2 tin kecil sardin
4 biji bawang merah – dihiris
3 ulas bawang putih – dihiris
1 hirisan kecil halia – dipotong matchstick
5 biji cili padi – dibelah 2 tanpa putus
2 hirisan bulat bawang besar
1 sudu besar sos tiram
3 sudu besar cili kisar
1 keping asam keping
1 1/2 sudu besar minyak masak
Air (1 1/2 tin sardin)
1/2 sudu gula perang
Garam secukup rasa

Cara-cara:

  1. Panaskan minyak. Tumis bawang kecil, bawang putih dan halia hingga wangi.
  2. Masukkan cili kisar, setelah mendidih, masukkan gula perang dan sos tiram. Tumis hingga pecah minyak (kacau selalu).
  3. Masukkan sardin, air dan asam keping. Setelah mendidih, keluarkan asam keping jika sudah cukup masam. Kemudian, masukkan bawang besar dan cili padi. Renihkan.
  4. Setelah mendidih, masukkan garam. Didihkan lagi dan tutup api.


Kacang Buncis Tumis Kicap

Sumber: mrskojiwami

Bahan-bahan:
15 urat kacang buncis – dibuang urat, dipotong serong
1 biji cili merah – dipotong serong
1/2 biji bawang besar – dipotong bulat
3 biji bawang merah – dihiris
2 ulas bawang putih – dihiris
4 batang crabstick – dipotong 3 serong
1 sudu besar kicap manis
1/2 sudu besar minyak masak

Cara-cara:
  1. Panaskan minyak, tumis bawang merah dan bawang putih hingga wangi.
  2. Masukkan crabstick, tumis lagi.
  3. Masukkan kacang buncis dan cili merah. Kacau rata.
  4. Akhir sekali, masukkan kicap dan bawang besar. Kacau beberapa minit hingga bawang besar layu dan tutup api.

No comments: