Ayam Kampung Masak Kicap
Sumber: mrskojiwami
Bahan-bahan:
3/4 ekor ayam kampung - dipotong ikut suka, digaul dengan serbuk kunyit dan sedikit garam
2 biji kentang saiz kecil - dipotong berbaji
1/2 biji bawang besar - dihiris bulat
5 biji cili padi merah - dibelah 2 tanpa putus
1 1/2 sudu besar lada hitam - ditumbuk kasar
1 senduk cili kering kisar
1 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga
1 sudu besar sos tomato
3 sudu besar kicap manis
1 sudu besar kicap masin
Air secukupnya
Minyak secukupnya
Cara-cara:
- Panaskan minyak, goreng ayam separuh masak. Angkat dan toskan minyaknya. Kemudian, goreng kentang hingga kuning dan angkat, toskan. Ketepikan.
- Gunakan minyak yang sama, tumis kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan buah pelaga hingga harum.
- Masukkan cili kisar dan tumis hingga garing.
- Masukkan sos tiram, sos tomato, kicap manis, kicap masin dan air. Setelah mendidih, masukkan ayam, lada hitam, bawang hiris dan cili padi.
- Renihkan hingga kuah agak pekat dan masukkan kentang. Gaul rata dan tutup api.
No comments:
Post a Comment