Friday, September 6, 2013

Dinner, Isnin 2/9/13

Ayam Kampung Masak Kicap

Sumber: mrskojiwami


Bahan-bahan:

3/4 ekor ayam kampung - dipotong ikut suka, digaul dengan serbuk kunyit dan sedikit garam
2 biji kentang saiz kecil - dipotong berbaji
1/2 biji bawang besar - dihiris bulat
5 biji cili padi merah - dibelah 2 tanpa putus
1 1/2 sudu besar lada hitam - ditumbuk kasar
1 senduk cili kering kisar
1 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga
1 sudu besar sos tomato
3 sudu besar kicap manis
1 sudu besar kicap masin
Air secukupnya
Minyak secukupnya

Cara-cara:


  1. Panaskan minyak, goreng ayam separuh masak. Angkat dan toskan minyaknya. Kemudian, goreng kentang hingga kuning dan angkat, toskan. Ketepikan.
  2. Gunakan minyak yang sama, tumis kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan buah pelaga hingga harum.
  3. Masukkan cili kisar dan tumis hingga garing.
  4. Masukkan sos tiram, sos tomato, kicap manis, kicap masin dan air. Setelah mendidih, masukkan ayam, lada hitam, bawang hiris dan cili padi.
  5. Renihkan hingga kuah agak pekat dan masukkan kentang. Gaul rata dan tutup api.

No comments: