Tuesday, September 17, 2013

Lunch 14.9.13

Ikan Talapia Goreng Berlada

Sumber: mrskojiwami


Bahan-bahan:
1 ekor ikan talapia merah - dibuang sisik, dikelar 3
3 sudu teh serbuk kunyit
2 sudu teh Maggi Cukup Rasa
1/4 biji lemon - diambil jus
2 sudu besar cili kisar (cili kering + bawang besar + bawang putih)
1 1/2 sudu teh Italian Mixed Herbs (dalam botol)

Bahan-bahan dikisar kasar/ditumbuk kasar:
3 biji cili merah
3 biji cili padi
5 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
1 sudu teh garam

Sampingan (jika suka):
1 papan petai - dikupas dan direndam sebentar

Cara-cara:
  • Lumur ikan dengan jus lemon rata-rata.
  • Kemudian, lumur dengan bahan-bahan lain. Perap dalam 1/2 jam atau lebih.
  • Panaskan minyak (agak banyak jika ikan besar), gunakan api sederhana.
  • Masukkan ikan perlahan-lahan, tutup (check sekali-sekala, takut hangit).
  • Balikkan ikan, pastikan kedua-dua belah agak garing.
  • Setelah cukup garing, angkat dan letakkan dalam pinggan hidangan.

  • Tinggalkan minyak dalam 3 sudu besar. Tumis bahan kisar hingga layu. Tuangkan ke atas ikan goreng.

  • Jika suka, boleh tambahkan petai, tumis sebentar sebelum dituang ke atas ikan.


Air Asam Budu

Sumber: mrskojiwami




Bahan-bahan:
1 biji cili merah - dicincang
5 biji cili padi - dihiris kasar
4 biji bawang kecil - dihiris
1 biji mangga muda (kecil) - dikupas
1/2 cawan air asam jawa pekat* (dibancuh dengan air masak suam)
1 sudu teh gula perang*
1/2 cawan budu (Mrs K guna Cap Ketereh)

Cara-cara:
  1. Mangga muda dihiris nipis, kemudian potong lagi macam match sticks.
  2. Campurkan air asam jawa dengan gula perang. Kacau sebati.
  3. Masukkan kesemua bahan ke dalam mangkuk hidangan dan kacau rata. Hidangkan.


Pucuk Paku dan Kangkung Goreng Belacan

Sumber: mrskojiwami



Bahan-bahan:
1/2 ikat kangkung berbatang merah - diasingkan batang dan daun
1 ikat pucuk paku (jenis kurang daun dan berbatang tebal) - diasingkan batang dan daun
1 biji tomato - dibelah 4
1 sudu besar sos tiram
1 sudu kecil garam
1 sudu besar minyak masak

Bahan-bahan ditumbuk kasar:
2 biji cili padi merah
3 ulas bawang putih
1/2 inci belacan

Cara-cara:
  1. Batang kangkung dan pucuk paku dipotong lebih kurang 4 cm panjang dan dibelah dua jika tebal. Rendam batang dan daun dalam air bercampur sedikit cuka untuk menghilangkan kotoran dan bendasing selama lebih kurang 15 minit. Kemudian, basuh sekali lagi dan toskan airnya.
  2. Panaskan minyak, tumis bahan tumbuk hingga harum.
  3. Masukkan batang kangkung dan pucuk paku, tumis seketika. Masukkan sos tiram, garam dan sedikit air.
  4. Setelah mendidih, masukkan bahagian daun dan tumis hingga separuh layu. Angkat dan hidangkan.

No comments: