Monday, September 9, 2013

2nd attempt

Atas permintaan Qayyum, maka mamanya pun buat la sekali lagi kuih ni untuk teatime hari ni. Alhamdulillah, even Rayyan pun makan 3 ketul, satu pencapaian tu. Qayyum err......tak sempat pulak nak kira, tengok-tengok 10 ketul saiz kuih lompang tu dah settle. Ada lagi sebenarmya, tapi biar dulu, hidang banyak-banyak nanti confirm ada yang buat playdoh pulak.

Resepi asal dari Yatie Memories. Pn Yatie guna perisa pandan, Mrs K saja ubah ke perisa pisang walaupun colournya hijau. Ok je, ekceli nak guna perisa apa pun takpe.

Di bawah ni resepi olahan Mrs K. Kalau nak yang original, boleh la ke blog Yatie Memories, k.

Kuih Lapis Pisang dan Coklat

Sumber: Yatie Memories
Olahan: mrskojiwami





Bahan-bahan A:
2 cawan tepung beras
1 cawan tepung gandum
2 sudu besar tepung jagung
2 cawan santan pekat
1 sudu kecil garam

Bahan-bahan B:
1 1/4 cawan gula halus
1 helai daun pandan - disimpul
1 cawan santan pekat
2 cawan santan cair

Bahan-bahan C:
3 sudu besar serbuk koko*
4 sudu besar air suam*
1 sudu kecil pewarna hijau
1 sudu kecil perisa pisang

Cara-cara:

  1. Mula-mula, satukan bahan-bahan B dan masak di atas api kecil hingga gula larut sepenuhnya. Tutup api dan biarkan suam. Ketepikan.
  2. Sementara itu, satukan kesemua bahan-bahan A dan kacau rata. Ketepikan.
  3. Panaskan pengukus, sediakan loyang. Mrs K just guna acuan kuih lompang dan trifle ayu, dan 1 biji acuan silikon bersaiz kecil. Balut penutup pengukus dengan kain bersih, Mrs K guna aluminium foil.
  4. Setelah air mendidih, masukkan acuan ke dalam pengukus dan panaskan seketika.
  5. Setelah adunan B suam, tuangkan ke dalam adunan A. Kacau rata.
  6. Sediakan 2 biji bekas berasingan dan tapis adunan A + B sama rata ke dalam kedua-dua bekas itu.
  7. Satukan bahan bertanda *.
  8. Satu bekas dicampur dengan campuran serbuk koko dan satu bekas lagi dicampur dengan pewarna hijau dan perisa pisang.
  9. Tuangkan 1 sudu besar adunan hijau ke dalam acuan lompang, dan 2 senduk sup adunan hijau ke dalam acuan silikon.
  10. Tutup pengukus dan kukus selama 5-6 minit.
  11. Tuangkan pula 1 sudu besar adunan coklat ke dalam acuan lompang dan 2 senduk sup adunan coklat ke dalam acuan silikon.
  12. Tutup pengukus dan kukus selama 5-6 minit.
  13. Ulang kedua-dua proses 9-12 sehingga habis berselang-seli.
  14. Untuk lapisan terakhir, kukus selama 20 minit.
  15. Sejukkan sepenuhnya sebelum dikeluarkan dari acuan menggunakan lidi sate yang nipis (sebenarnya kalau guna loyang 8 x 8 inci macam Pn Yatie, tuang sedikit minyak dan lapik dengan plastik bersih supaya kuih senang dikeluarkan. Tapi acuan Mrs K kecik sangat, so tak sapu apa-apa, agak susah juga nak keluarkan dari acuan lompang, maybe lain kali kena sapu minyak nipis-nipis dalam acuan. Tapi untuk acuan silikon takde masalah.)




Nota:
Kuih ni sedap, rasa manis dia sedang-sedang aje. Gabungan rasa pandan/pisang dengan coklat memang ngam la untuk sesiapa yang suka rasa coklat tu, macam Qayyum, dia kan peminat coklat.

No comments: