Friday, September 13, 2013

Ikan Kembung Masak Lemak Tempoyak

Ikan Kembung Masak Lemak Tempoyak

Sumber: mrskojiwami





Bahan-bahan:
3 ekor ikan kembung - dikelar
1 batang serai - bahagian putih, diket
1/2 batang bunga kantan
4 tangkai daun kesum
3 sudu besar tempoyak
2 1/2 cawan air
1/4 kotak santan
1 keping asam keping
3 biji bawang merah - dihiris
Garam secukup rasa

Bahan-bahan ditumbuk kasar:
1 biji cili merah
7 biji cili padi
2 inci kunyit

Cara-cara:

  1. Bancuh tempoyak, santan dan air bersama dengan bahan tumbuk hingga mesra.
  2. Masukkan serai dan asam keping. Renihkan di atas api perlahan.
  3. Setelah mendidih, masukkan ikan, bunga kantan, daun kesum dan bawang merah. Renihkan lagi, kacau sekali-sekala, jangan selalu untuk elakkan ikan hancur.
  4. Setelah mendidih, perisakan. Kalau sudah cukup masam, keluarkan asam keping. Kalau terlebih masam, adjust dengan menambahkan sedikit gula pasir (jangan banyak sangat, nanti manis pulak).
  5. Siap untuk dihidangkan.

No comments: