Sumber: mrskojiwami
Bahan-bahan:
3 ekor ikan kembung - dikelar
1 batang serai - bahagian putih, diket
1/2 batang bunga kantan
4 tangkai daun kesum
3 sudu besar tempoyak
2 1/2 cawan air
1/4 kotak santan
1 keping asam keping
3 biji bawang merah - dihiris
Garam secukup rasa
Bahan-bahan ditumbuk kasar:
1 biji cili merah
7 biji cili padi
2 inci kunyit
Cara-cara:
- Bancuh tempoyak, santan dan air bersama dengan bahan tumbuk hingga mesra.
- Masukkan serai dan asam keping. Renihkan di atas api perlahan.
- Setelah mendidih, masukkan ikan, bunga kantan, daun kesum dan bawang merah. Renihkan lagi, kacau sekali-sekala, jangan selalu untuk elakkan ikan hancur.
- Setelah mendidih, perisakan. Kalau sudah cukup masam, keluarkan asam keping. Kalau terlebih masam, adjust dengan menambahkan sedikit gula pasir (jangan banyak sangat, nanti manis pulak).
- Siap untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment