Monday, September 16, 2013

Brunch 16.9.2013

Nasi Lemak

Sumber: mrskojiwami

Bahan-bahan:
2 pot beras basmathi + 1 pot beras biasa - dibasuh bersih, direndam dengan 3 pot air
2 inci halia - dikupas, diketuk hingga pecah
5 biji bawang merah - dihiris nipis
1 helai daun pandan - disimpul
1/2 kotak santan
1 1/2 sudu teh garam

Cara-cara:
Masukkan kesemua bahan di dalam periuk nasi dan masak seperti biasa. Apabila sudah masak, gemburkan nasi dan biarkan dalam 5 minit sebelum dihidangkan.



Sambal Ikan Bilis dengan Petai

Sumber: mrskojiwami

Bahan-bahan:
1 cawan ikan bilis - dibasuh bersih, ditoskan
2 papan petai - dikupas, dibelah 2 jika matanya besar
1 biji bawang besar - dihiris kasar
1 keping asam keping
1 sudu teh gula perang
1 1/2 sudu besar sos tiram
Garam secukup rasa
3 sudu besar minyak masak

Bahan-bahan dikisar halus:
1 cawan cili kering - dipotong kecil, direndam dalam air panas, ditoskan, asingkan biji
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1/2 inci belacan

Cara-cara:

  1. Panaskan minyak, goreng ikan bilis hingga garing. Angkat dan toskan. Ketepikan.
  2. Dengan menggunakan minyak yang sama, tambah jika perlu, tumis separuh bawang besar hingga layu.
  3. Masukkan cili kisar dan tumis hingga mendidih. Masukkan gula perang dan sos tiram. Tumis lagi hingga terbit minyak dan agak garing.
  4. Masukkan sedikit air dan asam keping. Setelah mendidih, masukkan petai dan separuh lagi bawang besar. Tumis sebentar.
  5. Masukkan ikan bilis dan garam. Setelah mendidih, tutup api.
Nota:
Untuk hidangan yang lengkap, hidangkan nasi lemak dan sambal tumis dengan telur goreng/rebus dan hirisan timun.

No comments: