Sumber: mrskojiwami
Bahan-bahan:
2 pot beras basmathi + 1 pot beras biasa - dibasuh bersih, direndam dengan 3 pot air
2 inci halia - dikupas, diketuk hingga pecah
5 biji bawang merah - dihiris nipis
1 helai daun pandan - disimpul
1/2 kotak santan
1 1/2 sudu teh garam
Cara-cara:
Masukkan kesemua bahan di dalam periuk nasi dan masak seperti biasa. Apabila sudah masak, gemburkan nasi dan biarkan dalam 5 minit sebelum dihidangkan.
Sambal Ikan Bilis dengan Petai
Sumber: mrskojiwami
Bahan-bahan:
1 cawan ikan bilis - dibasuh bersih, ditoskan
2 papan petai - dikupas, dibelah 2 jika matanya besar
1 biji bawang besar - dihiris kasar
1 keping asam keping
1 sudu teh gula perang
1 1/2 sudu besar sos tiram
Garam secukup rasa
3 sudu besar minyak masak
Bahan-bahan dikisar halus:
1 cawan cili kering - dipotong kecil, direndam dalam air panas, ditoskan, asingkan biji
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1/2 inci belacan
Cara-cara:
- Panaskan minyak, goreng ikan bilis hingga garing. Angkat dan toskan. Ketepikan.
- Dengan menggunakan minyak yang sama, tambah jika perlu, tumis separuh bawang besar hingga layu.
- Masukkan cili kisar dan tumis hingga mendidih. Masukkan gula perang dan sos tiram. Tumis lagi hingga terbit minyak dan agak garing.
- Masukkan sedikit air dan asam keping. Setelah mendidih, masukkan petai dan separuh lagi bawang besar. Tumis sebentar.
- Masukkan ikan bilis dan garam. Setelah mendidih, tutup api.
Nota:
Untuk hidangan yang lengkap, hidangkan nasi lemak dan sambal tumis dengan telur goreng/rebus dan hirisan timun.
No comments:
Post a Comment