Monday, September 9, 2013

Pocket Sandwiches

Mrs K sediakan untuk breakfast. Inti terpulang pada masing-masing. Mrs K ada buat inti karipap (balance buat karipap hari tu), inti sardin. Untuk inti karipap, boleh refer di sini. Di bawah ni, inti sardin.

POCKET SANDWICHES





Sumber: mrskojiwami

Bahan-bahan:
Kepingan roti putih
Beberapa helaian kecil daun salad

Bahan-bahan inti:
2 ulas bawang putih - dihiris
1 biji bawang merah - dihiris
1 keping kecil halia - dihiris
1 senduk cili kisar
1 sudu besar sos tiram
1 keping asam gelugur
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis
Air secukupnya
1 tin sardin

Bahan-bahan batter:
1 senduk tepung gandum
1 biji telur
1/2 cawan susu cair
1/2 cawan air
1/2 sudu kecil serbuk kunyit

Sedikit minyak untuk menggoreng

Cara-cara:
Inti:

  1. Panaskan sedikit minyak, tumis bawang putih, bawang merah dan halia hingga wangi.
  2. Masukkan cili kisar dan tumis sehingga garing dan pecah minyak.
  3. Masukkan sardin dan satu tin sardin air.
  4. Setelah mendidih, masukkan asam gelugur dan sos tiram.
  5. Setelah mendidih, masukkan garam secukup rasa.
  6. Sejukkan sepenuhnya dan lecekkan menggunakan garpu. Ketepikan.
Batter:
Satukan kesemua bahan dan pukul sebati dengan whisk. Ketepikan.

Sandwich:
  1. Ambil sekeping roti, leperkan menggunakan rolling pin.
  2. Susun daun salad, dan sudukan 1 sudu besar inti sardin.
  3. Lipat dua (kalau rajin boleh lekatkan dengan putih telur).
  4. Panaskan sedikit minyak dalam kuali leper, dan celupkan sandwich ke dalam batter rata-rata.
  5. Toskan dan letakkan ke dalam kuali. Balik-balikkan hingga menjadi kuning keemasan.
  6. Setelah masak, angkat dan toskan minyaknya. Potong kepada dua bahagian menggunakan gunting.
  7. Buat sehingga habis.
Nota:
Baki batter jangan dibuang, boleh digunakan untuk membuat pocket sandwich yang lain atau jadikan batter untuk cucur udang. Simpan di fridge.

No comments: