POCKET SANDWICHES
Sumber: mrskojiwami
Bahan-bahan:
Kepingan roti putih
Beberapa helaian kecil daun salad
Bahan-bahan inti:
2 ulas bawang putih - dihiris
1 biji bawang merah - dihiris
1 keping kecil halia - dihiris
1 senduk cili kisar
1 sudu besar sos tiram
1 keping asam gelugur
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis
Air secukupnya
1 tin sardin
Bahan-bahan batter:
1 senduk tepung gandum
1 biji telur
1/2 cawan susu cair
1/2 cawan air
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
Sedikit minyak untuk menggoreng
Cara-cara:
Inti:
- Panaskan sedikit minyak, tumis bawang putih, bawang merah dan halia hingga wangi.
- Masukkan cili kisar dan tumis sehingga garing dan pecah minyak.
- Masukkan sardin dan satu tin sardin air.
- Setelah mendidih, masukkan asam gelugur dan sos tiram.
- Setelah mendidih, masukkan garam secukup rasa.
- Sejukkan sepenuhnya dan lecekkan menggunakan garpu. Ketepikan.
Batter:
Satukan kesemua bahan dan pukul sebati dengan whisk. Ketepikan.
Sandwich:
- Ambil sekeping roti, leperkan menggunakan rolling pin.
- Susun daun salad, dan sudukan 1 sudu besar inti sardin.
- Lipat dua (kalau rajin boleh lekatkan dengan putih telur).
- Panaskan sedikit minyak dalam kuali leper, dan celupkan sandwich ke dalam batter rata-rata.
- Toskan dan letakkan ke dalam kuali. Balik-balikkan hingga menjadi kuning keemasan.
- Setelah masak, angkat dan toskan minyaknya. Potong kepada dua bahagian menggunakan gunting.
- Buat sehingga habis.
Nota:
Baki batter jangan dibuang, boleh digunakan untuk membuat pocket sandwich yang lain atau jadikan batter untuk cucur udang. Simpan di fridge.
No comments:
Post a Comment