Kari Ayam dan Rebung (Tanpa Santan)
Sumber: mrskojiwami
Bahan-bahan:
10 ketul ayam
1 paket pucuk rebung jeruk - dipotong 5 cm, dibelah 4 jika besar
1 biji kentang - dipotong 8
1 paket kecil serbuk rempah kari daging*
1 sudu besar kerisik*
2 tangkai daun kari*
1/2 cawan air*
1 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga
5 biji bawang merah**
3 ulas bawang putih**
1/2 inci halia**
1/2 cawan air asam jawa
1 cawan air
Garam secukup rasa
3 sudu besar minyak
Cara-cara:
- Bancuh bahan-bahan bertanda *. Ketepikan.
- Tumbuk kasar bahan-bahan bertanda **. Ketepikan.
- Panaskan minyak dalam periuk. Tumis bahan tumbuk bersama kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan buah pelaga hingga wangi dan layu.
- Masukkan bancuhan rempah kari dan tumis lagi hingga garing dan pecah minyak.
- Masukkan ayam, gaul rata, biarkan sebentar untuk keluarkan air ayam.
- Masukkan air dan air asam jawa. Renihkan.
- Setelah mendidih, masukkan rebung dan kentang. Tutup periuk, kacau sekali-sekala hingga rebung dan kentang empuk.
- Setelah empuk, perisakan. Renih dan kacau sekali-sekala sehingga dapat kepekatan kuah yang dikehendaki. Tutup api.
No comments:
Post a Comment