Thursday, September 12, 2013

Sedapnya rebung

Kari Ayam dan Rebung (Tanpa Santan)

Sumber: mrskojiwami


Bahan-bahan:
10 ketul ayam
1 paket pucuk rebung jeruk - dipotong 5 cm, dibelah 4 jika besar
1 biji kentang - dipotong 8
1 paket kecil serbuk rempah kari daging*
1 sudu besar kerisik*
2 tangkai daun kari*
1/2 cawan air*
1 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga
5 biji bawang merah**
3 ulas bawang putih**
1/2 inci halia**
1/2 cawan air asam jawa
1 cawan air
Garam secukup rasa
3 sudu besar minyak

Cara-cara:

  1. Bancuh bahan-bahan bertanda *. Ketepikan.
  2. Tumbuk kasar bahan-bahan bertanda **. Ketepikan.
  3. Panaskan minyak dalam periuk. Tumis bahan tumbuk bersama kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan buah pelaga hingga wangi dan layu.
  4. Masukkan bancuhan rempah kari dan tumis lagi hingga garing dan pecah minyak.
  5. Masukkan ayam, gaul rata, biarkan sebentar untuk keluarkan air ayam.
  6. Masukkan air dan air asam jawa. Renihkan.
  7. Setelah mendidih, masukkan rebung dan kentang. Tutup periuk, kacau sekali-sekala hingga rebung dan kentang empuk.
  8. Setelah empuk, perisakan. Renih dan kacau sekali-sekala sehingga dapat kepekatan kuah yang dikehendaki. Tutup api.

No comments: