Gulai Lemak Cili Padi Ikan Patin
Sumber: mrskojiwami
Bahan-bahan:
5 ketul ikan patin yang sudah dibersihkan
1 batang serai - diketuk
1 helai daun kunyit - dicarik
1 keping asam keping
3 batang rebung jeruk - dibelah dua dan dipotong 5 cm panjang
3/4 kotak santan
1/2 cawan air
Garam secukup rasa
Bahan-bahan ditumbuk kasar:
1 inci kunyit hidup
1 biji cili merah
3 biji cili padi
1 ulas bawang merah
Cara-cara:
- Satukan bahan tumbuk dengan santan, air, serai, daun kunyit dan asam keping. Jerang di atas api perlahan dan kacau selalu supaya santan tidak pecah minyak.
- Setelah mendidih, masukkan ikan dan rebung. Renihkan dan perasakan secukupnya. Kacau sekali sekala perlahan-lahan untuk elakkan ikan hancur.
- Pastikan ikan masak sepenuhnya, barulah diangkat.
No comments:
Post a Comment