Friday, September 6, 2013

Gulai Lemak Cili Padi Ikan Patin

Gulai Lemak Cili Padi Ikan Patin

Sumber: mrskojiwami


Bahan-bahan:

5 ketul ikan patin yang sudah dibersihkan
1 batang serai - diketuk
1 helai daun kunyit - dicarik
1 keping asam keping
3 batang rebung jeruk - dibelah dua dan dipotong 5 cm panjang
3/4 kotak santan
1/2 cawan air
Garam secukup rasa

Bahan-bahan ditumbuk kasar:

1 inci kunyit hidup
1 biji cili merah
3 biji cili padi
1 ulas bawang merah

Cara-cara:


  1. Satukan bahan tumbuk dengan santan, air, serai, daun kunyit dan asam keping. Jerang di atas api perlahan dan kacau selalu supaya santan tidak pecah minyak.
  2. Setelah mendidih, masukkan ikan dan rebung. Renihkan dan perasakan secukupnya. Kacau sekali sekala perlahan-lahan untuk elakkan ikan hancur.
  3. Pastikan ikan masak sepenuhnya, barulah diangkat.

No comments: