Ikan Patin Masak Asam Pedas Lada Hitam
Sumber: mrskojiwami
Bahan-bahan:
4 ketul ikan patin yang sudah dibersihkan
1 sudu kecil halba
1 batang serai - diketuk
1/2 batang bunga kantan
5 tangkai daun kesum - daun sahaja
1 1/2 cawan air asam jawa
1/2 cawan air
1/2 sudu besar gula perang
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis
Bahan-bahan dikisar halus:
1 genggam cili kering - dipotong dan direndam dalam air panas, buang biji
3 biji bawang kecil
1 biji bawang besar
1 inci kunyit hidup
1 inci belacan
2 sudu besar lada hitam
Cara-cara:
- Panaskan minyak (dalam 3 sudu besar). Tumis halba sebentar dan masukkan serai. Tumis sekejap.
- Masukkan bahan kisar, lebih kurang 3 minit dan masukkan gula perang dan tumis lagi hingga betul-betul garing (kacau selalu untuk elakkan hangit).
- Masukkan air asam jawa dan air, biarkan mendidih.
- Setelah mendidih, masukkan ikan dan masak di atas api sederhana.
- Setelah mendidih, masukkan bunga kantan, daun kesum dan garam.
- Masak lagi sehingga kuah agak pekat (kalau suka cair pun ok). Sesuaikan rasa dan tutup api.
No comments:
Post a Comment