Friday, September 6, 2013

Dinner, Rabu 4 Sept 2013

Ikan Patin Masak Asam Pedas Lada Hitam

Sumber: mrskojiwami


Bahan-bahan:

4 ketul ikan patin yang sudah dibersihkan
1 sudu kecil halba
1 batang serai - diketuk
1/2 batang bunga kantan
5 tangkai daun kesum - daun sahaja
1 1/2 cawan air asam jawa
1/2 cawan air
1/2 sudu besar gula perang
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis

Bahan-bahan dikisar halus:

1 genggam cili kering - dipotong dan direndam dalam air panas, buang biji
3 biji bawang kecil
1 biji bawang besar
1 inci kunyit hidup
1 inci belacan
2 sudu besar lada hitam

Cara-cara:


  1. Panaskan minyak (dalam 3 sudu besar). Tumis halba sebentar dan masukkan serai. Tumis sekejap.
  2. Masukkan bahan kisar, lebih kurang 3 minit dan masukkan gula perang dan tumis lagi hingga betul-betul garing (kacau selalu untuk elakkan hangit).
  3. Masukkan air asam jawa dan air, biarkan mendidih.
  4. Setelah mendidih, masukkan ikan dan masak di atas api sederhana.
  5. Setelah mendidih, masukkan bunga kantan, daun kesum dan garam.
  6. Masak lagi sehingga kuah agak pekat (kalau suka cair pun ok). Sesuaikan rasa dan tutup api.

No comments: