Sambal Tumis Ikan Bilis dan Petai
Sumber: mrskojiwami
Bahan-bahan:
2 genggam ikan bilis - dibasuh dan ditoskan
1 biji bawang besar - dihiris kasar
4 papan petai - dikupas kulit dan direndam sebentar
1 sudu besar sos tiram
1/2 sudu besar gula perang
1 keping asam keping
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis
Bahan-bahan dikisar:
1 genggam cili kering - dibuang biji dan direndam dalam air panas/direbus
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1/2 inci belacan - dibakar sebentar
Cara-cara:
- Panaskan minyak dan goreng ikan bilis hingga garing. Angkat dan toskan. Ketepikan.
- Gunakan minyak yang sama, tumis separuh bawang besar yang dihiris hingga layu dan masukkan bahan kisar. Tumis lagi selama 3-4 minit dan masukkan gula perang. Tumis lagi hingga pecah minyak.
- Masukkan sos tiram, asam keping dan air secukupnya. Setelah mendidih, masukkan petai dan tumis lagi. Rasa masamnya, kalau sudah cukup masam, keluarkan asam keping.
- Setelah mendidih, masukkan baki bawang besar dan ikan bilis. Gaul rata dan masukkan garam. Sesuaikan rasa.
- Setelah kuah agak pekat, padamkan api.
No comments:
Post a Comment