Friday, September 6, 2013

Lunch, Selasa 3/9/13

Sambal Tumis Ikan Bilis dan Petai

Sumber: mrskojiwami


Bahan-bahan:

2 genggam ikan bilis - dibasuh dan ditoskan
1 biji bawang besar - dihiris kasar
4 papan petai - dikupas kulit dan direndam sebentar
1 sudu besar sos tiram
1/2 sudu besar gula perang
1 keping asam keping
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis

Bahan-bahan dikisar:

1 genggam cili kering - dibuang biji dan direndam dalam air panas/direbus
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1/2 inci belacan - dibakar sebentar

Cara-cara:


  1. Panaskan minyak dan goreng ikan bilis hingga garing. Angkat dan toskan. Ketepikan.
  2. Gunakan minyak yang sama, tumis separuh bawang besar yang dihiris hingga layu dan masukkan bahan kisar. Tumis lagi selama 3-4 minit dan masukkan gula perang. Tumis lagi hingga pecah minyak.
  3. Masukkan sos tiram, asam keping dan air secukupnya. Setelah mendidih, masukkan petai dan tumis lagi. Rasa masamnya, kalau sudah cukup masam, keluarkan asam keping.
  4. Setelah mendidih, masukkan baki bawang besar dan ikan bilis. Gaul rata dan masukkan garam. Sesuaikan rasa.
  5. Setelah kuah agak pekat, padamkan api.

No comments: