Monday, September 23, 2013

Dinner Sat 21.9,13

Seafood Pizza dan Chicken Sausage Pizza



Sumber (doh pizza): Mat Gebu, Dayang Jack, Jamie Oliver

Bahan-bahan doh:
1 1/2 cawan tepung superfine*
1 1/2 cawan tepung semolina (sugee)* - idea dari Jamie Oliver
1 sudu kecil garam*
2 skup susu tepung* - idea dari Dayang Jack
1 sudu kecil yis kering
1 sudu kecil gula pasir
2 cawan air suam
1 1/2 sudu besar minyak zaitun

Cara-cara:
  • Satukan bahan bertanda * dan ayak. Ketepikan.
  • Ambil 1 cawan air suam, masukkan gula dan kacau. Masukkan pula yis kering. Biarkan berbuih (lebih kurang 10 minit). Ketepikan.
  • Masukkan campuran tepung ke dalam bekas yang besar, buatkan lubang di bahagian tengah.
  • Apabila campuran yis sudah berbuih, tuangkan ke bahagian tengah tepung dan uli. Tambah baki air suam sedikit demi sedikit hingga mendapat doh yang tidak melekat dan mudah diuli.
  • Tuangkan minyak dan uli lagi hingga betul-betul lembut. Tutup bekas dengan kain lembap yang bersih  dan perap selama 1 jam.


Bahan-bahan inti (seafood):
6 batang crab stick - dihiris 2 cm
1/2 tin tuna dalam tin - diracik kasar (Mrs K guna chilli tuna)
1/2 biji bawang kuning - dihiris kasar
3 biji cendawan straw - dihiris nipis
2 sudu besar sos spaghetti
Sos Thousand Island secukupnya
Parutan keju cheddar secukupnya + 1 keping sliced cheese

Bahan-bahan inti (sosej):
5 batang sosej - dihiris nipis
1/2 biji bawang kuning - dihiris kasar
3 biji cendawan straw - dihiris nipis
2 sudu besar sos spaghetti
Parutan keju cheddar secukupnya + 1 keping sliced cheese

Cara-cara:
  • Panaskan oven pada suhu 180C.
  • Sediakan dulang pizza. Bahagikan doh yang sudah kembang kepada dua bahagian. Ambil satu bahagian dan tekankan ke dalam acuan hingga penuh, mengikut ketebalan yang digemari.




  • Sapukan sos spaghetti rata-rata, racikkan sliced cheese dan taburkan inti rata-rata.
  • Taburkan parutan keju rata dan sedia dibakar selama 30 minit, menggunakan api atas dan bawah. 10 minit terakhir tukarkan kepada api atas supaya parutan keju cair dan agak garing.
  • Hidangkan panas-panas.

No comments: