Tuesday, September 24, 2013

Lunch Monday 23.9.13

Hari ni Mrs K ambik half day sebab dah few days Rayyan demam time malam. Tapi siang dia ok je, active dan tak melepek pun. Bila malam, start dedar badan dia. Kena la jelum selalu dengan air, since liat betul nak telan ubat perisa oren tu. Memang tidur pun tak lena, sebab takut suhu badan dia naik tinggi, memang dah ready dengan mangkuk air untuk jelum kepala walaupun Rayyan ada la bengang jugak, tetiba kepala dia basah kan. Pagi tadi dah terjaga dah, tapi tu la tak cukup tidur, so mengantuk giler, terus la sms Mrs Boss, kata nak amik half day. Sambung tido kejap. Pukul 10 am, start masak untuk lunch since En K pun ada, dia baru balik keje pagi tadi. Masak simple aje, sambal tumis ikan bilis dengan petai, telur goreng mata simbah kicap. Dah siap. Untuk cili kisar tu, biasanya Mrs K akan buat banyak sekali gus, dan tanpa belacan. So, bila rasa nak goreng mi boleh la terus guna, atau kalau nak masak merah, just kisar sedikit halia dan campurkan sekali. Mrs K akan buat once a week.

Sambal Tumis Ikan Bilis dengan Petai

Sumber: Mrskojiwami

Bahan-bahan:
3/4 cawan ikan bilis siap dikopek - dibasuh dan ditoskan
1 biji bawang besar - dihiris kasar
1/2 cawan petai - kalau besar boleh dibelah 2
1 keping asam keping
1 sudu besar sos tiram
1/2 sudu besar gula perang
Garam secukup rasa
2 sudu besar minyak

Bahan-bahan dikisar halus:
*Boleh buat banyak-banyak dan simpan dalam fridge.

15 tangkai cili kering - dipotong, dibuang biji, direndam dalam air panas
2 biji bawang besar
5 ulas bawang putih

Cara-cara:

  • Panaskan minyak,goreng ikan bilis hingga garing, Angkat dan toskan. Ketepikan.
  • Gunakan minyak yang sama dan tumis bahan kisar hingga mendidih.
  • Masukkan gula perang dan sos tiram, tumis lagi hingga pecah minyak
  • Masukkan petai dan gaul rata, masukkan sedikit air, bawang besar dan asam keping.
  • Setelah mendidih, masukkan ikan bilis dan gaul rata. Masukkan garam, setelah cukup rasa, tutup api.


No comments: