Tuesday, September 17, 2013

Lunch 15.9.2013

Kari Daging Tanpa Santan

Sumber: mrskojiwami


Bahan-bahan:
300 g daging lembu - dihiris
2 biji kentang - dikupas, dibelah 4
1 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
2 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga
2 tangkai daun kari*
1 sudu besar kerisik*
1/2 paket rempah kari daging*
2 sudu besar rempah kari giling (beli di pasar basah)
3/4 cawan air asam jawa sederhana pekat
1/2 cawan air
3 sudu besar minyak masak
Garam secukup rasa

Bahan-bahan ditumbuk:
5 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
1 inci halia

Cara-cara:

  1. Bancuh bahan bertanda * dengan 1/2 cawan air. Ketepikan.
  2. Panaskan minyak dalam periuk yang sesuai.
  3. Tumis kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan buah pelaga sebentar.
  4. Masukkan bahan-bahan tumbuk dan tumis hingga layu dan wangi.
  5. Masukkan bancuhan rempah kari dan tumis hingga pecah minyak dan agak garing.
  6. Masukkan daging dan kentang. Kacau rata dan biarkan sebentar untuk keluarkan air daging.
  7. Kemudian, masukkan air asam jawa dan air. Kacau sekali-sekala. Tutup periuk dan pastikan kentang betul-betul empuk.
  8. Masukkan garam secukup rasa. Masak hingga mendidih dan sesuaikan rasa. Hidangkan.


Ikan Salmon Goreng Garing

Sumber: mrskojiwami




Bahan-bahan:
1 keping ikan salmon
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu teh Italian Mixed Herb
1 sudu besar cili kisar
1 sudu besar Maggi Cukup Rasa
1 sudu besar tepung beras
2 sudu besar minyak zaitun

Cara-cara:
  1. Bancuh semua bahan kecuali ikan dan minyak zaitun hingga sebati dan tidak terlalu cair.
  2. Perap ikan dengan bahan yang dibancuh selama 1/2 jam atau lebih.
  3. Panaskan minyak dan goreng hingga garing dalam kuali leper.

No comments: