Sumber: mrskojiwami
Bahan-bahan:
300 g daging lembu - dihiris
2 biji kentang - dikupas, dibelah 4
1 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
2 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga
2 tangkai daun kari*
1 sudu besar kerisik*
1/2 paket rempah kari daging*
2 sudu besar rempah kari giling (beli di pasar basah)
3/4 cawan air asam jawa sederhana pekat
1/2 cawan air
3 sudu besar minyak masak
Garam secukup rasa
Bahan-bahan ditumbuk:
5 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
1 inci halia
Cara-cara:
- Bancuh bahan bertanda * dengan 1/2 cawan air. Ketepikan.
- Panaskan minyak dalam periuk yang sesuai.
- Tumis kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan buah pelaga sebentar.
- Masukkan bahan-bahan tumbuk dan tumis hingga layu dan wangi.
- Masukkan bancuhan rempah kari dan tumis hingga pecah minyak dan agak garing.
- Masukkan daging dan kentang. Kacau rata dan biarkan sebentar untuk keluarkan air daging.
- Kemudian, masukkan air asam jawa dan air. Kacau sekali-sekala. Tutup periuk dan pastikan kentang betul-betul empuk.
- Masukkan garam secukup rasa. Masak hingga mendidih dan sesuaikan rasa. Hidangkan.
Ikan Salmon Goreng Garing
Sumber: mrskojiwami
Bahan-bahan:
1 keping ikan salmon
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu teh Italian Mixed Herb
1 sudu besar cili kisar
1 sudu besar Maggi Cukup Rasa
1 sudu besar tepung beras
2 sudu besar minyak zaitun
Cara-cara:
- Bancuh semua bahan kecuali ikan dan minyak zaitun hingga sebati dan tidak terlalu cair.
- Perap ikan dengan bahan yang dibancuh selama 1/2 jam atau lebih.
- Panaskan minyak dan goreng hingga garing dalam kuali leper.
No comments:
Post a Comment