Tuesday, September 24, 2013

Breakfast Saturday 21.9.13

Guna resepi dari Hana Memories. Tapi Mrs K improvise sikit, Pn Hana guna 2 cawan susus segar, dan beliau tulis boleh substitute dengan susu cair. So, apa yang Mrs K buat, Mrs K gunakan 1 cawan susu segar dan 1 cawan susu cair. Sedap. Untuk kari pula, Mrs K guna resepi mak Mrs K, cuma tak tambah santan. Tapi, memang Mrs K fail la bab menjala ni. Hari tu guna acuan jala bulat pun tak berapa menjadi, kali ni guna yang muncung tiga yang Mrs K beli di Daiso pun tak menjadi. Kena practice lagi la nampak gayanya.

Roti Jala





Sumber: Hana Memories

Bahan-bahan:
2 cawan tepung gandum - diayak
1 biji telur
1 cawan susu segar
1 cawan susu cair
1 sudu teh garam
1/2 sudu teh pewarna kuning

Cara-cara:

  • Satukan kesemua bahan di dalam blender dan blend hingga sebati, jika terlalu pekat, boleh tambah sedikit air, adjust di mana yang patut.
  • Sediakan kuali leper, lengserkan dengan sedikit minyak. Panaskan.
  • Jalakan adunan ikut style yang disukai. Tidak perlu dibalikkan. Bila adunan bertukar warna, bolehlah terus dilipat atau digulung.
  • Susun di dalam pinggan.

Kari Ayam dan Kentang Tanpa Santan

Bahan-bahan:
Beberapa ketul ayam - dipotong kecil
1 biji kentang - didadu kecil
3 biji bawang besar - dihiris
2 ulas bawang putih - dihiris
1/2 inci halia - dihiris
1 inci kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
2 kuntum bunga cengkih
1 biji buah pelaga
1 tangkai daun kari
1 bungkus rempah kari ayam - dibancuh dengan sedikit air
1/2 cawan air asam jawa
1 cawan air
Garam secukup rasa
2 sudu besar minyak

Cara-cara:
  • Panaskan minyak, tumis kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga, bawang merah, bawang putih dan halia hingga wangi.
  • Masukkan bancuhan rempah kari dan daun kari. Tumis hingga pecah minyak. Kacau selalu untuk mengelakkan rempah hangit.
  • Masukkan ayam dan gaul rata, kemudian masukkan kentang dan gaul rata.
  • Masukkan air dan air asam jawa.
  • Setelah mendidih, masukkan garam dan renihkan hingga kuah menjadi agak pekat.
  • Tutup api.

No comments: