Roti Jala
Sumber: Hana Memories
Bahan-bahan:
2 cawan tepung gandum - diayak
1 biji telur
1 cawan susu segar
1 cawan susu cair
1 sudu teh garam
1/2 sudu teh pewarna kuning
Cara-cara:
- Satukan kesemua bahan di dalam blender dan blend hingga sebati, jika terlalu pekat, boleh tambah sedikit air, adjust di mana yang patut.
- Sediakan kuali leper, lengserkan dengan sedikit minyak. Panaskan.
- Jalakan adunan ikut style yang disukai. Tidak perlu dibalikkan. Bila adunan bertukar warna, bolehlah terus dilipat atau digulung.
- Susun di dalam pinggan.
Kari Ayam dan Kentang Tanpa Santan
Bahan-bahan:
Beberapa ketul ayam - dipotong kecil
1 biji kentang - didadu kecil
3 biji bawang besar - dihiris
2 ulas bawang putih - dihiris
1/2 inci halia - dihiris
1 inci kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
2 kuntum bunga cengkih
1 biji buah pelaga
1 tangkai daun kari
1 bungkus rempah kari ayam - dibancuh dengan sedikit air
1/2 cawan air asam jawa
1 cawan air
Garam secukup rasa
2 sudu besar minyak
Cara-cara:
- Panaskan minyak, tumis kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga, bawang merah, bawang putih dan halia hingga wangi.
- Masukkan bancuhan rempah kari dan daun kari. Tumis hingga pecah minyak. Kacau selalu untuk mengelakkan rempah hangit.
- Masukkan ayam dan gaul rata, kemudian masukkan kentang dan gaul rata.
- Masukkan air dan air asam jawa.
- Setelah mendidih, masukkan garam dan renihkan hingga kuah menjadi agak pekat.
- Tutup api.
No comments:
Post a Comment