Wednesday, August 6, 2014

Salam Aidilfitri 2014

Hope it still not too late to wish all of you who happens to visit my blog a very happy Salam Aidilfitri. May Allah protect us all, may Allah grants happiness to our fellow Muslims in Palestine, insya Allah.

As usual, my celebration was in my in-laws house in Taiping. All of my hubby's siblings were there. We fasted, we cooked, we ate, we celebrated together.

On the first day of raya, we prepared Nasi Lemak set as Yus' wish. I cooked some chicken rendang to be eaten with my MIL's special steamed lemang (she cooked the glutinous rice with salt and coconut milk, then wrapped in banana leaves in candy packaging style, then she steamed until well-cooked, cut out and it looked like the real lemang only without the crusts).



Rendang Ayam ala Yong


Sumber: Yong, mrskojiwami, Pn Azie

Bahan-bahan:
3 ekor ayam kampung – dipotong 12
2 sudu besar kerisik
3 biji bawang besar – dihiris nipis
10 ulas bawang putih – dihiris nipis
3 inci halia – dihiris nipis
2 batang serai – dihiris nipis
2 helai daun kunyit – dihiris nipis
2 keping asam keping
2 mangkuk santan sederhana pekat
1/2 cawan minyak
Garam dan serbuk perasa secukup rasa

Bahan-bahan dikisar halus:
30 tangkai cili kering – dipotong kecil dan dibuang biji, direbus
3 biji bawang besar – dipotong kecil
6 ulas bawang putih – dipotong kecil
3 inci halia – dipotong kecil
3 inci kunyit hidup – dipotong kecil
2 inci lengkuas – dipotong kecil
3 batang serai – dipotong kecil

Cara-cara:
  1. Panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga wangi. Kemudian, masukkan kerisik dan kacau lagi sehingga terbit minyak.
  2. Masukkan ayam dan kacau rata hingga keluar airnya. Masukkan bahan-bahan yang dihiris, asam keping dan santan. Kacau rata dan renihkan di atas api perlahan. Kacau sekali-sekala untuk mengelakkan berkerak.
  3. Setelah kuah agak pekat, masukkan garam dan serbuk perasa (jika perlu) dan sesuaikan rasa. Masak sehingga mendapat kepekatan kuah yang diingini atau boleh juga dimasak hingga agak kering.
  4. Sedia dihidangkan.

Nota:
  • Cara Yong, tumis menggunakan minyak. Kalau cara mak, masukkan kesemua bahan (kecuali minyak) dan renihkan sehingga masak tanpa menggunakan minyak.
  • Cara Pn Azie, tambahkan bahan-bahan yang dihiris untuk menyedapkan lagi rendang.



On 2nd day of raya, MIL cooked yellow glutinous rice and I made some curry chicken.


Kari Ayam dan Kentang

Sumber: mrskojiwami

Bahan-bahan:
1 1/2 ekor ayam – dipotong kecil
3 biji kentang – dipotong dadu
5 sudu besar serbuk kari ayam/daging – dibancuh menjadi pes
2 tangkai daun kari
1 sudu besar kerisik
2 biji bawang besar – dihiris nipis
5 ulas bawang putih – dihiris nipis
1 inci halia – dihiris nipis/halus
1 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga
1 cawan santan cair
1/2 cawan santan pekat
Garam dan serbuk perasa secukup rasa (MIL suka guna serbuk perasa, so bubuh je la kalau tak dia komplen tak cukup rasa)
1/2 cawan minyak

Cara-cara:
  1. Panaskan minyak, tumis kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan buah pelaga hingga wangi.
  2. Kemudian, masukkan bawang besar, bawang putih dan halia. Tumis hingga layu dan wangi.
  3. Masukkan pes kari, daun kari dan kerisik. Tumis hingga pecah minyak tapi tidak hangit.
  4. Kemudian, masukkan ayam dan kentang, gaul rata hingga air ayam keluar. Kacau sekali-sekala.
  5. Masukkan santan cair dan kacau rata hingga mendidih. Tutup periuk supaya kentang cepat empuk tetapi mesti dikacau sekali-sekala untuk menggelakkan hangit di bawah.
  6. Setelah mendidih, masukkan santan pekat dan kacau sekali sekala sehingga mendidih.
  7. Akhir sekali, masukkan garam dan serbuk perasa. Sesuaikan rasa dan setelah mendidih, tutup api.
  8. Sedia dihidangkan.

No comments: