Wednesday, August 6, 2014

Lunch 6/8/14 (Wednesday)

Sup Ekor

Sumber: mrskojiwami

Bahan-bahan:
1/2 kg ekor lembu – dibersihkan
1 sudu besar cuka
Air untuk merebus

Bahan-bahan lain:
2 tangkai akar daun ketumbar – dibersihkan
3 inci halia – diketuk
4 ulas bawang putih – diketuk
1/2 biji bawang besar – dipotong 2
1 bungkus sup bunjut
1 batang kulit kayu manis
2 biji buah pelaga
4 biji cili padi – dibelah 2 tidak putus
Garam secukup rasa
4 cawan air
1/2 biji lemon – diambil jusnya

Hiasan:
Hirisan daun bawang/ketumbar
Bawang goreng

Cara-cara:
  1. Rebus ekor lembu dengan air dan cuka selama 2 jam (minimum). Fungsi cuka adalah untuk melembutkan daging. Setelah itu, buang air rebusan dan tambahkan 4 cawan air dan teruskan merebus.
  2. Tambahkan bahan-bahan lain kecuali garam dan jus lemon. Rebus hingga ekor lembu betul-betul empuk.
  3. Tambahkan garam dan sesuaikan rasa. Setelah mendidih, tutup api. Tuangkan jus lemon dan kacau rata.
  4. Sedia dihidangkan.

No comments: