Sup Ekor
Sumber: mrskojiwami
Bahan-bahan:
1/2 kg ekor lembu – dibersihkan
1 sudu besar cuka
Air untuk merebus
Bahan-bahan lain:
2 tangkai akar daun ketumbar – dibersihkan
3 inci halia – diketuk
4 ulas bawang putih – diketuk
1/2 biji bawang besar – dipotong 2
1 bungkus sup bunjut
1 batang kulit kayu manis
2 biji buah pelaga
4 biji cili padi – dibelah 2 tidak putus
Garam secukup rasa
4 cawan air
1/2 biji lemon – diambil jusnya
Hiasan:
Hirisan daun bawang/ketumbar
Bawang goreng
Cara-cara:
- Rebus ekor lembu dengan air dan cuka selama 2 jam (minimum). Fungsi cuka adalah untuk melembutkan daging. Setelah itu, buang air rebusan dan tambahkan 4 cawan air dan teruskan merebus.
- Tambahkan bahan-bahan lain kecuali garam dan jus lemon. Rebus hingga ekor lembu betul-betul empuk.
- Tambahkan garam dan sesuaikan rasa. Setelah mendidih, tutup api. Tuangkan jus lemon dan kacau rata.
- Sedia dihidangkan.
No comments:
Post a Comment