So, last night, I decided to cook some yellow glutinous rice, beef rendang and boiled eggs sambal tumis.
Pulut Kuning Tanak
Sumber: mrskojiwami
Bahan-bahan:
4 cawan beras pulut
1 1/2 sudu kecil serbuk kunyit
1 keping asam keping
Basuh beras pulut hingga jernih airnya dan rendam kesemua bahan sekurang-kurangnya selama 2 jam. Toskan airnya. Buang asam keping.
Bahan-bahan lain:
1/4 cawan pati santan
3/4 sudu besar garam
2 helai daun pandan – disimpul
Cara-cara:
- Satukan kesemua bahan di dalam periuk nasi dan masukkan air hingga menutupi beras pulut sahaja, jangan terlalu banyak nanti pulut akan menjadi terlalu lembik.
- Masak seperti biasa, 10 minit sebelum tamat masa memasak, gembur-gemburkan dan teruskan memasak sehingga tamat.
- Sedia dihidangkan.
Rendang Daging
Sumber: mrskojiwami
Bahan-bahan:
1/2 kg daging batang pinang – dihiris nipis
1 biji kentang (jika suka) – dipotong dadu
1 helai daun kunyit – dihiris nipis
1 keping asam keping
1 sudu besar kerisik
1/2 cawan air
3/4 cawan pati santan
2 senduk cili kisar (cili kering + bawang besar + bawang putih)
Garam secukup rasa
3 sudu besar minyak
Bahan-bahan dikisar halus:
6 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
2 inci halia
2 biji kunyit hidup
3 batang serai – dipotong kecil
Cara-cara:
- Panaskan minyak, tumis cili kisar dan bahan kisar hingga wangi dan pecah minyak.
- Masukkan daging dan kentang, gaul rata dan masak sehingga air daging keluar.
- Masukkan pula kerisik, air, daun kunyit, asam keping dan santan. Gaul rata dan perlahankan api. Biarkan ia merenih sambil dikacau sekali-sekala untuk mengelakkan hangit.
- Setelah agak pekat, masukkan garam secukup rasa, kacau rata beberapa minit dan tutup api. Sekiranya lebih suka kering, panjangkan masa memasak hingga rendang agak kering.
- Sedia dihidangkan.
Sambal Telur Rebus
Sumber: mrskojiwami
Bahan-bahan:
6 biji telur – direbus (tambah 1 sudu besar garam), dikupas
1 sudu besar sos tiram
1/2 sudu besar gula merah
Garam secukup rasa
3 senduk cili kisar (cili kisar + bawang besar + bawang putih)
1/2 cawan air
3 sudu besar minyak
Cara-cara:
- Panaskan minyak. Tumis cili kisar hingga mendidih dan masukkan gula merah. Tumis lagi beberapa minit.
- Masukkan sos tiram dan tumis lagi hingga pecah minyak.
- Masukkan air. Setelah mendidih, masukkan garam secukup rasa.
- Akhir sekali, masukkan telur rebus dan masak beberapa minit.
- Tutup api dan sedia dihidangkan.
No comments:
Post a Comment